Marianne van der Zwaag en Johan Verbeek.
Marianne van der Zwaag en Johan Verbeek. Foto:

Denk mee over de komst van windturbines bij het Vaanplein

BARENDRECHT - Wat betekent de plaatsing van windturbines bij het Vaanplein voor de omgeving? Over de gevolgen van de plaatsing wordt meegedacht door de leden van de Klankbordgroep Windenergie Vaanplein. 

Marianne van der Zwaag en Johan Verbeek zijn twee van de leden. Ze vertellen waarom ze mee willen praten over de windturbines.

Marianne van der Zwaag
Marianne van der Zwaag is vanaf de oprichting in 2020 lid van de klankbordgroep. “Ik woon in de straat in Barendrecht die het dichtst bij de geplande plaats van de windturbines is. Met een afstand van 500 meter komen ze heel dicht bij ons in de buurt.”
“Jaren geleden is er door de provincie het besluit genomen om het Vaanplein als locatie voor windturbines aan te wijzen. Daar is toen door de provincie bij ons in de buurt geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven. We zijn later door de gemeente wel huis-aan-huis geïnformeerd”, vertelt Marianne. Ze bezocht twee bijeenkomsten van de gemeente Barendrecht. Toen er een klankbordgroep werd gevormd, heeft ze zich direct aangemeld.
In de klankbordgroep probeert Marianne duidelijk te maken wat de komst van de windturbines voor de omgeving betekent. “Ik vind de afstand van 500 meter van woonhuizen tot een windmolen een heel ongelukkige keuze.” Ze hoopt dat uit onderzoeken duidelijk wordt wat de gevolgen zijn voor zaken als het geluid, de gezondheid en de natuur. Voor de Rotterdamse kant van het gebied komt daar de slagschaduw van de wieken bij.
Sommige mensen merken de gevolgen van twee windparken, vertelt Marianne. “Wij wonen hoog en zien nu de windturbines bij Heinenoord. Daar komen aan de andere kant wellicht de windturbines bij het Vaanpark bij.”
Ze hoopt dat meer mensen uit Barendrecht en Rotterdam zich aanmelden voor de klankbordgroep. “Als groep proberen we alle belangen van de omwonenden, zowel uit Barendrecht als Rotterdam, te vertegenwoordigen." Vooral de stem van jongeren wordt nu gemist, vindt Marianne.

Johan Verbeek
Ook Johan Verbeek is vanaf de oprichting lid van de klankbordgroep. Hij is al lang politiek actief in Rotterdam. Verbeek zat onder meer in de deelgemeenteraad van IJsselmonde. Momenteel is hij lid van de wijkraad Groot en Oud IJsselmonde en het waterschap Hollandse Delta. Als lid van de gebiedscommissie IJsselmonde werd hij gevraagd om lid te worden van de klankbordgroep.
“De bewoners van Rotterdam-Zuid gaan me aan het hart. Ze zijn niet altijd in staat om voor zichzelf op te komen”, zo omschrijft hij zijn motivatie.
Verbeek kent het gebied waar de windturbines zouden moeten komen als een waardevol recreatiegebied voor de inwoners van Rotterdam-Zuid. “Ik mag er zelf ook graag m’n honden uitlaten en hardlopen. Het gaat me aan het hart als er drie windmolens worden neergezet. Alsof je drie Euromasten neerzet in de buurt van woningen.”
Verbeek is niet tegen windturbines. “Maar ik krijg een beetje een raar gevoel bij deze locatie.” Hij wil dat er wordt onderzocht wat de gevolgen zijn voor zaken als recreatie, natuur en de vogelstand.
Verbeek woont zelf in de wijk Reijeroord. Inwoners van Lombardijen zullen meer merken van de komst van windturbines. “Maar het contact daarmee is niet optimaal.” Verbeek heeft de indruk dat de gemeente Barendrecht veel doet om de inwoners van Lombardijen te benaderen. “Maar mensen lezen de folders niet. En dan gaat het niet lukken.” Hij sprak in bij de wijkraad van Lombardijen om mensen op te roepen om zitting te nemen in de klankbordgroep.

Aanmelden
In de Klankbordgroep Windenergie Vaanplein is plaats voor vijftien leden. Momenteel zijn er acht actieve deelnemers, zodat er plaats is voor nieuwe leden. Gezocht wordt naar inwoners van Barendrecht en Rotterdam die het zoekgebied kennen en mee willen denken. Er wordt één of twee keer per maand vergaderd (digitaal of bij Van der Valk). Per vergadering kost het ongeveer twee uur. Aanmelden via: energietransitie@
barendrecht.nl

Marianne van der Zwaag en Johan Verbeek wijzen naar het gebied waar de molens zouden komen.