Jan Stolk en Joost Eenhuizen met de poster die in het hele dorp te zien is.
Jan Stolk en Joost Eenhuizen met de poster die in het hele dorp te zien is. Foto:

Harmonie klaar voor jubileumshow

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Met een avond vol optredens en herinneringen viert Harmonievereniging Barendrecht op zaterdag 18 juni het honderdjarig bestaan.

Elk onderdeel van de vereniging heeft een optreden van tien minuten. Ook wordt er twee maal met foto’s en videobeelden teruggeblikt op de afgelopen honderd jaar. Er wordt gesproken door beschermheer oud-burgemeester Jan van Belzen, door burgemeester Govert Veldhuijzen en door de nieuwe voorzitter Henk Jan Stolk.
Het is een strak geplande avond, die wordt voorbereid door een jubileumcommissie. Jan Stolk (vader van de nieuwe voorzitter) en Joost Eenhuizen zijn twee van de commissieleden.

“We hebben jaren gespaard om dit te kunnen doen”, vertelt Jan Stolk. Daarom kan voor het feest sporthal De Driesprong worden gehuurd. Met de nodige apparatuur om er een feestelijke voorstelling van te maken.
Er zijn het hele jaar activiteiten die in het teken staan van het eeuwfeest. In 2021, toen de eigenlijke honderdste verjaardag was, kon er niets doorgaan. Afgelopen januari moest er ook een activiteit worden afgelast. “Maar we zijn blij dat we nu alsnog activiteiten kunnen uitvoeren”, zegt een opgeluchte Joost Eenhuizen.

Het jubileumconcert helpt mee om de vereniging weer op gang te krijgen. Want na de coronaperiode kost dat moeite, vertelt Jan Stolk. “Iedereen moet weer in het ritme komen, naar de repetities gaan en je instrument uit het stof halen.” Zelf speelde hij al die maanden door. Omdat in maart een serie kleine concerten is gehouden, is het verenigingsleven bij de harmonie alweer redelijk op gang gekomen.

Het concert op 18 juni is ook op een andere manier belangrijk, zegt Joost Eenhuizen. “Het is goed om weer eens bij elkaar te zijn. Groepen kunnen nu naar elkaar luisteren.” Jan Stolk vult aan: “Het is een luxe dat we veel verschillende groepen hebben. Maar wat weet je nou van elkaar?”
Mensen uit verschillende groepen leren elkaar ook beter kennen, door mee te helpen met de organisatie. “Er is een enorme bereidheid om mee te helpen”, ervaart Joost Eenhuizen. Hij schat in dat vijftig mensen achter de schermen meewerken aan de avond.

Het jubileumconcert begint om 19 uur. De presentatie is in handen van Ton van Zevenhuizen, lid van de harmonie. De avond wordt afgesloten met een muziekstuk waar alle leden aan meedoen. "Dat is nog nooit vertoond. We staan dan met 125 man op het podium”, kondigt Jan Stolk aan. Na afloop speelt de Big Band tijdens een afterparty in de Tipp Inn, het restaurant van de sporthal.
Kaarten kosten 2,50 euro en zijn te bestellen via www.
harmoniebarendrecht.nl