Gratis parkeren in Stationstuinen onbetaalbaar

BARENDRECHT – Gratis parkeren in de nieuwe wijk Stationstuinen is onhaalbaar. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een vergadering van de raadscommissie Ruimte.

Barendrecht kent nog geen betaald parkeren. Hoewel de kosten van parkeerplaatsen wel zijn verwerkt in de huur- en koopprijzen van woningen.
Op 25 januari stemde de gemeenteraad in met een voorstel om ook in de Stationstuinen geen betaald parkeren in te voeren. Het college had daar geen probleem mee.
Inmiddels hebben de nieuw aangetreden wethouders Dirk Vermaat en Lennart van der Linden onder ogen gekregen wat de gevolgen zijn van dit besluit. De gemeenteraad heeft op 25 januari ‘een niet uitvoerbaar besluit genomen', schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Dinsdag gaven Vermaat en Van der Linden een toelichting.
Door de gratis parkeerplaatsen zal het autogebruik in de wijk hoger zijn dan eerst werd gedacht. Er zijn dan 1000 extra parkeerplaatsen nodig, waardoor er 350 woningen minder gebouwd kunnen worden. Omdat Barendrecht de afgesproken woningen niet allemaal kan leveren, vervalt hierdoor de rijksbijdrage van 13 miljoen euro. Over een periode van 40 jaar is het financieel nadeel voor de gemeente 127 tot 164 miljoen euro. “Kortom: zonder betaald parkeren in De Stationstuinen is de beoogde ontwikkeling van dit gebied niet haalbaar”, aldus het college.
“Dit moet in januari al bekend zijn geweest”, zegt wethouder Vermaat over de cijfers. Het is een verwijt aan het voorgaande college.
“De fractie van EVB voelt zich besodemieterd en bedonderd. Dit is onbehoorlijk bestuur”, reageerde Kevin van Bommel namens EVB. Zijn fractie stemde in januari ook voor gratis parkeren. “Ik heb de zelfde emotie als de heer Van Bommel”, reageerde Leendert Mijnders (SGP/CU). Zijn partijgenote Tsjimmie Klos diende in januari het voorstel in.

Het college komt nu met een nieuw voorstel over het parkeren in de toekomstige wijk. Daarbij lijkt betaald parkeren in dat deel van Barendrecht onontkoombaar. Marcel van Prehn (D66) waarschuwde dat het betaald parkeren zich dan niet als een olievlek over Barendrecht mag uitbreiden. De gemeenteraad heeft hierover het laatste woord.