Verzet tegen Natuurgoed Ziedewij blijft

BARENDRECHT - Het plan voor Natuurgoed Ziedewij blijft bezwaren oproepen bij omwonenden.
Dinsdag kwam het Wijzigingsplan Natuurgoed Ziedewij aan de orde in de raadscommissie Ruimte. Hovenier Paul Casteleijn wil op het natuurgoed mensen kennis laten maken met de productie van voedsel. Ook komt er horeca en kan er worden overnacht.
Naar aanleiding van reacties heeft het college het plan bijgesteld. Er morgen hier maximaal 50 recreanten overnachten. De horeca moet ondergeschikt blijven aan het concept van het Natuurgoed. Tenslotte moet eerst de natuurontwikkeling worden gerealiseerd, voordat er recreatiebebouwing en woningen komen.
Vijf omwonenden spraken in en lieten weten dat ze het niet eens zijn met het plan. Ze vrezen drukte, grootschalige recreatie en hebben het gevoel dat Casteleijn door de gemeente wordt voorgetrokken. "Jammer dat er heel wat gefantaseerd wordt wat er niet gaat komen”, reageerde Casteleijn.
Bij de stukken zat ook een plan om het hoveniersbedrijf van Paul Casteleijn te verplaatsen naar de noordzijde van Natuurgoed Ziedewij. Er komt dan een ingang aan de Stationsweg. De omwonenden en de raadscommissie vroegen zich af wat er dan gebeurt met de monumentale boerderij van Casteleijn aan de Noldijk. "Het is nog niet bekend wat we precies in de boerderij gaan doen”, reageerde Paul Casteleijn. Wethouder Lennart van der Linden wees erop dat de boerderij een rijksmonument is. "Daar zitten hele strenge regels aan. De gemeente zal er kritisch naar kijken.”
Het college neemt binnenkort een besluit over het Wijzigingsplan Natuurgoed Ziedewij. Daar kunnen door de omwonenden nog bezwaren tegen worden ingediend.