Rogier Dorsman.
Rogier Dorsman. Foto:

Teams ZPB komen uit in de Final Six

BARENDRECHT – Twee teams van ZPB nemen komend weekeinde deel aan de final six. Hier gaan de eerste 6 ploegen van de competitie strijden om het kampioenschap van Nederland.

De jongens van BJ1 werden eerste in hun competitie. Aanstaand weekend zal het team het beste van zichzelf moeten laten zien en alles zal uit de kast moeten. Het programma in Barendrecht begint om 13.15 met twee wedstrijden. De jongens van ZPB spelen in ieder geval zaterdagavond om 18.45 uur hun eerste wedstrijd tegen de winnaar van de wedstrijd uit de middag.
“Kom zoveel mogelijk in blauw en witte kleding en toeters zijn van harte welkom om er één groot feest van te maken. Zondag zal de top 6 bekend worden. Die dag begint de 1e wedstrijd ook om 13.15 uur met de wedstrijd om de 5e en 6e plaats, vervolgens de ‘troost’ finale om de 3e en 4e plaats en om 16.15 uur gaat het dak eraf voor de finale”, kondigt men bij ZPB aan.

Het seizoen was voor ZPB BM1 rommelig, niet alleen door Corona maar ook door het soms wisselvallige spel van de meiden. Tegen de nummer 1 van de competitie bleven ze tot de 3e part heel goed bij en tegen ploegen waar het makkelijk van moest kunnen, konden ze tot 3 parten geen afstand van nemen.
Deelname aan de final six hebben ze uiteindelijk zeker verdiend. Op zaterdag, 11 juni treden de meiden in Leiden om 15.15 uur aan tegen ZPC Amersfoort. Van deze wedstrijd hangt het af of de meiden door kunnen naar de laatste vier.


Dorsman met record aantal afstanden naar WK

HEERJANSDAM - Nadat Rogier Dorsman afgelopen zomer piekte met 5 afstanden op de Paralympische Spelen in Tokyo, gaat hij deze keer met maar liefst het maximale aantal startbewijzen, 7 verschillende afstanden, richting het WK Para Zwemmen op Madeira.
Op zondag 29 mei is de zeer slechtziende zwemmer vertrokken naar Rio Major in Portugal voor de laatste trainingsstage, maar van 12 juni tot en met 18 juni zwemt Dorsman op het WK op Madeira de volgende afstanden: 50m. vrije slag, 100m vlinderslag, 100m. schoolslag, 200m. wisselslag, 100m. vrije slag, 100m. rugslag en op de laatste dag nog de 400m. vrije slag.
Voor alle afstanden heeft Dorsman zich moeten kwalificeren op verschillende binnen- en buitenlandse toernooien. Bij het Para zwemmen komt het niet vaak voor dat iemand zich voor alle 7 afstanden plaatst.
Dorsman zwemt in de klasse S11, de blinden en zeer slechtziende klasse, en staat op alle afstanden hoog op de wereldranglijsten. Toch weet hij dat het helemaal geen ‘peulenschilletje' wordt om in de prijzen te vallen. Zijn vele afstanden zijn zowel knap als ook een valkuil te noemen. Ook het geblindeerd zwemmen (met een zwart gemaakt zwembrilletje zodat er geen licht doorheen komt) zorgt voor extra moeilijkheden tijdens elke race zoals ook recht zwemmen en het keerpunt waarbij de S11 zwemmer getapt wordt (aangetikt worden met een stok waar een balletje aan vast zit).
Voor Dorsman betekent dit toernooi dat hij gedoseerd en met ‘verstand' zal gaan zwemmen: elke ochtend zal hij zich eerst in de series bij de beste 8 moeten zwemmen om ‘s avonds de finale te mogen zwemmen. Dorsman is tijdens dit WK te volgen op
www.rogierdorsman.nl