Betty Guijs en Dennis Hohmann.
Betty Guijs en Dennis Hohmann. Foto:

Op reis met De Toekomst

BARENDRECHT – ‘Liefdevolle aandacht’ is het motto waarmee Stichting de Toekomst mensen opvangt. Daar is nu De Toekomst Reizen bijgekomen. De aangepaste dagtrips en reizen blijken in een behoefte te voorzien.

De Toekomst biedt dagbesteding en individuele begeleiding aan mensen met dementie, psychische problemen, een fysieke beperking of met een lichte verstandelijke handicap. Het gaat om mensen met een indicatie via de WMO of WLZ. Voor de dagbesteding zijn er vestigingen in Barendrecht, Rhoon en Rotterdam-Zuid.

Hoe het komt dat De Toekomst nu ook reizen aanbiedt, leggen Betty Guijs en Dennis Hohmann uit in de voormalige beheerderswoning naast de Watertoren in Barendrecht. Dit is één van de vestigingen.

“We merkten dat als mensen iets gaan mankeren, ze nergens meer heen gaan. Ze durven niet meer op vakantie of ze komen bijvoorbeeld de bus niet meer in”, vertelt Betty Guijs. Ze is bestuurder bij De Toekomst.
Deze mensen hebben vaak begeleiding nodig en dat kan niet zomaar tijdens een vakantie. “Dus als je steunkousen nodig hebt, zou je niet meer op vakantie kunnen”, zegt Dennis Hohmann. Hij is verzorgende bij De Toekomst.

Om de bezoekers van de eigen dagbestedingen iets te bieden, begon De Toekomst met het organiseren van dagtrips. “We zorgen altijd voor een bus met een lift. Want de helft van de mensen kan niet zelfstandig de bus inklimmen”, vertelt Betty Guijs. “We hebben altijd drie begeleiders bij ons, bijvoorbeeld om mensen naar het toilet te brengen. We houden alles in de gaten en we hebben een extra rolstoel bij ons.”

Bij één van de dagtrips werd aan de deelnemers gevraagd waar ze graag heen zouden willen. “Spanje!”, was het antwoord. Er komt nu inderdaad in oktober een reis met twaalf mensen naar Spanje. Dennis is op zo’n reis als ziekenverzorgde verantwoordelijk voor het wassen, douchen, het aantrekken van steunkousen en de medicatie.

“We merken dan onze bezoekers veel gereisd hebben. We staan vaak verbaasd waar mensen allemaal geweest zijn. Maar door hun beperking kunnen ze dat niet meer”, merkt Betty Guijs. Met begeleiding blijkt er echter nog van alles mogelijk te zijn. Guijs is zelf een keer met een groep naar Suriname geweest. “Dat was een mooie ervaring. Je gaat er als relatief vreemden heen, je komt als een familie terug.”

Dit seizoen biedt De Toekomst naast enkele dagtrips ook drie meerdaagse reizen aan in Nederland: naar Millingen aan de Rijn, de Efteling en Gaasterland. “We gaan elke dag ergens heen”, verzekert begeleider Dennis Hohmann. Voor de toekomst wordt al gepraat over een reisje naar New York.

Door de coronaperiode is het organiseren van langzaam op gang gekomen. “We merken dat er steeds meer mensen mee gaan. Maar het is nog niet zo dat we met een volle bus vertrekken. Zo ver zijn we nog niet”, merkt Betty Guijs.

Omdat het aantal reizen is toegenomen en men zich ook op mensen richt die geen cliënt zijn van de eigen dagbestedingen, is er een aparte stichting opgericht: De Toekomst Reizen. Voor informatie kan gebeld worden met 06-38527737.


JOP Breslaupad gaat weg

BARENDRECHT - De Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) aan het Breslaupad wordt weggehaald. Het college heeft dit besloten omdat er weinig gebruik van wordt gemaakt.
De JOP wordt deze week weggehaald. In diezelfde week vervangt deze relatief nieuwe JOP, de oude container JOP aan de Bongerd. Deze oude JOP wordt goed gebruikt, maar is na jarenlang gebruik in matige staat.
Het college wenst ook in Carnisselande goede voorzieningen voor jeugd. En gaat hier de komende tijd over in gesprek en mee aan de slag.