Dennis van der Pol maakt reclame voor de kantine.
Dennis van der Pol maakt reclame voor de kantine. Foto:

Bezoekers van kantine Vitesse kiezen gezond

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Korfbalvereniging Vitesse heeft het aanbod in haar kantine uitgebreid met gezonde producten. Zaterdagmiddag werd de Gezonde Kantine geopend door de wethouders Miranda de Hoop en Margo Stolk.

Dat het aanbod in de kantine gezonder geworden is, kan de leden van Vitesse niet ontgaan. Op veel plaatsen hangt een poster waarop speler Dennis van der Pol met de uitspraak ‘Een bewuste keuze maak je hier’ aandacht vraagt voor de verandering.

In de kantine is op het eerste gezicht weinig veranderd. Bier, bitterballen en patat zijn nog steeds verkrijgbaar. Maar dat is ook de bedoeling, vertelt voorzitter Willem Booij. “Mijn leden moeten wel kunnen blijven kiezen”, legt hij uit.

In samenwerking met groente- en fruithandel Van Gelder en de campagne ‘Vullen of Voeden’ is het assortiment van de kantine uitgebreid met onder meer smoothies, Turkse pizza, snoepgroente, bananenbrood en verschillende soepen.

“Het wordt goed opgepikt”, vertelt voorzitter Booij. Iemand wijst hem op een tafeltje waar alle mannen aan het bier zitten en de vrouwen allemaal een smoothie drinken. Van de smoothies is deze zaterdag te weinig ingekocht, heeft Booij al gemerkt.

“We zijn een relatief jonge club. En jonge mensen zijn bewust bezig zolang ze sporten”, zo verklaart Willem Booij de aantrekkingskracht van de gezonde producten.

Cheque

Vitesse is niet de eerste vereniging in Barendrecht die deze stap heeft gezet. Tennisvereniging TV Barendrecht werkt al enige tijd samen met Van Gelder. Binnenkort volgt ook de fietscrossvereniging.

Bij het openen van de kantine waren ook Anton van Gelder (van het gelijknamige bedrijf) en Lilly Genee van ‘Vullen of Voeden’ aanwezig.
Buurtsportcoach Wouter van der Pas overhandigde Vitesse namens het Preventieakkoord en cheque ter waarde van 1000 euro, te besteden aan de kantine.

Beleid

Voor de wethouders past de vernieuwde kantine bij het Preventieakkoord dat met verschillende Barendrechtse partners is afgesloten. Hierbij wordt samengewerkt met Van Gelder groente en fruit en Vullen of Voeden. Er zijn verschillende projecten die horen bij het Preventieakkoord. Daar is ook de gemeenteraad over ingelicht.

Barendrecht is ‘JOGG gemeente’, waarbij de afkorting staat voor ‘Jongeren op Gezond Gewicht’. Met jongeren en kinderen wordt het gesprek aangegaan over een gezonde leefstijl. Er wordt een project gestart in speeltuin De Oranjetuin.

In samenwerking met Van Gelder wordt op elke school een gezond schoolontbijt aangeboden. Ook kunnen scholen een rondleiding krijgen bij Van Gelder, zodat de leerlingen nog meer leren over gezonde voeding.

De Bewuste Kantine (zoals bij Vitesse) maakt deel uit van het Preventieakkoord. In september start de pilot ‘gezonde school’ bij basisschool De Vrijenburg. Er komen kookworkshops en een bezoek aan Van Gelder, als onderdeel van onderwijs over gezonde voeding. Vanuit het Preventieakkoord komt een bijdragen van 5000 euro voor een nieuwe kantine in de school.

Er wordt onderzocht of er op openbare plaatsen in de gemeente een watertappunt geplaatst kan worden. Zo worden Barendrechters gestimuleerd om meer water te drinken. Er is al een tappunt bij het station.

Barendrecht is aangesloten bij het GGD-project ‘Rookvrije generatie’. In september komt er een mediacampagne in het kader van Stoptober, gericht op de doelgroepen 13 tot en met 15 jaar en 25 tot en met 45 jaar.

Tenslotte worden ook de bestaande taalklassen ingezet voor de voorlichting over gezondheid.

De gezonde kantine werd beloond met een cheque van 1000 euro.