Sporters in actie bij RUSH World.
Sporters in actie bij RUSH World.

Deelnemers freerunning steeds jonger

Algemeen

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Liefhebbers van freerunning kunnen nu ook terecht in Barendrecht. Op het terrein van Verse Grond, bij het station, heeft RUSH World een hal ingericht met een hindernisparcours.

Voor RUSH World is het de derde locatie. Het bedrijf van de broers Ilhami en Onur Eren is al actief in Rotterdam Delfshaven en Rotterdam Zuid. Ze kwamen in contact met Verse Grond en werden enthousiast over deze plek.

“We hebben onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat hier weinig te doen is voor jongeren. En dit soort sport is er nog niet in Barendrecht”, vertelt Onur Eren. Hij verwacht dat deze plaats niet alleen sporters uit Barendrecht trekt, maar ook uit Ridderkerk en (dankzij het station) Rotterdam.

Onur is zelf al vanaf zijn twaalfde bezig met freerunning, samen met vrienden. “We gingen buiten klimmen en springen. We deden wat goed voelde voor ons. Er waren in Rotterdam toen nog maar een stuk of tien mensen die dat deden. Je voelde je echt een superheld in de stad.”

Samen met zijn broer maakte hij van zijn hobby zijn werk. Ze richten in- en outdoor urban sport locaties in door heel Nederland. Ze geven workshops en de afgelopen twee jaar organiseerden ze het NK SpeedStyle Freerunning in Rotterdam.

Film

De sport brengt Onur op allerlei plekken. Hij is vlak voor het gesprek met De Schakel teruggekeerd uit Istanbul. Daar begeleidt hij een 14-jarige acteur bij het freerunnen in een film.

Freerunning lijkt voor de leek een gevaarlijke sport. Staat er vaak een ambulance bij de hal? “Dat is het beeld wat mensen ervan hebben”, zegt Onur lachend.
 “Ze zien op filmpjes mensen van dak naar dak springen. Maar daarbij gaat het om een hele selecte groep.” Volgens hem moet je gewoon ‘respect hebben voor de omgeving’.

Terug naar de hal in Barendrecht. Die wordt gebruikt voor freerunning, calisthenics en tricking. “Allemaal sporten waar je je eigen lichaamsgewicht bij gebruikt”

Vooral voor beginners is de hal belangrijk, legt Onur uit. “Wij begonnen toen we twaalf of dertien waren. Nu zijn het kinderen van zes of zeven jaar. Voor hen een veilige omgeving creëren is super belangrijk.” De hal heeft ook het voordeel dat er bij regen of in de winter gesport kan worden.

Naast lessen is de hal ook beschikbaar voor kinderfeestjes en voor vrije trainingen.

Informatie 

Er zijn in Barendrecht nu proeflessen voor 7 tot 12-jarigen en voor de groep van12 tot en met 15 jaar. Vanaf 1 juli beginnen de vaste lessen.
Kijk voor meer informatie op de website:

www.rushworld.nl

Onur Eren: respect hebben voor de omgeving.