Floortje Verhoek en Abigaël de Moor.
Floortje Verhoek en Abigaël de Moor.

In Barendrecht is weinig te doen voor oudere jeugd

Algemeen

BARENDRECHT - Meer activiteiten voor en door jongeren. Dat is één van de doelen van de Jongerenraad Barendrecht. Floortje Verhoek en Abigaël de Moor vertellen over dit initiatief.

Floortje Verhoek (18) kwam op het idee om in Barendrecht een Jongerenraad op te richten, toen ze hoorde dat zoiets in andere gemeenten al bestond. Tot haar verbazing was zoiets er in Barendrecht niet. “Misschien kan ik dit zelf proberen”, dacht ze. Floortje volgt momenteel een MBO-opleiding voor stewardess.
Abigaël de Moor (22) is op twee manieren betrokken bij de Jongerenraad. Ze is zelf jongeren uit Carnisselande. Bovendien loopt ze stagen bij het jeugd- jongerenwerk van KijkopWelzijn. Abigaël is student Leisure- en Eventmamagement in Rotterdam. Ze maakt een afstudeerscriptie over de vrijetijdsbesteding van jongeren in Barendrecht.
Abigaël heeft ontdekt dat er voor jongeren tot 16 jaar veel wordt georganiseerd. Dat varieert van een voetbaltoernooi tot een filmavond of een barbecue. “De groep van 16 tot 25 jaar wordt slecht bereikt”, merkt ze. Juist voor die doelgroep wil de Jongerenraad zich inzetten.
Het is geen makkelijke doelgroep, heeft Floortje inmiddels ondervonden. “Niks is leuk en niemand wil ergens moeite voor doen.” Maar toch gaat ze door.
“Wij zijn de schakel tussen de jongeren en de mensen die te maken hebben met die jongeren, zoals de gemeente. Er is bijvoorbeeld op het Doormanplein sprake van uitgaansgeweld. Wij zouden mee kunnen praten bij het zoeken naar een oplossing. Om voor meer vrijetijdsbesteding te zorgen praten we met Blok0180 en De Beuk.”
In mei was er een kick off in jongerencentrum Blok0180, die goed werd bezocht. Hoewel de Jongerenraad al actief is, heeft de gemeente geen contact gezocht over de verwijdering van de jongerenontmoetingsplek (JOP) aan het Breslaupad. De jongerenraad vindt dit jammer, en hoopt betrokken te worden bij vervolgzaken die te maken hebben met jongeren zoals bijvoorbeeld nieuwe plekken voor jongeren in Carnisselande.

De zomer gebruikt de Jongerenraad Barendrecht om de organisatie goed op poten te zetten. Floortje en Abigaël denken dat er geld nodig is voor het organiseren van activiteiten. Ook hopen ze dat er een vrijwilligersvergoeding kan komen voor jongeren die helpen bij het organiseren. Dit naar het voorbeeld van sportverenigingen.
Deze zomer zijn er ook activiteiten in Blok0180, als sporten, een Formule 1 middag en een pubquiz.

De Jongerenraad nog één of twee actieve leden goed gebruiken. Jongeren van 16 tot en met 25 jaar kunnen zich aanmelden door een dm te sturen naar jongerenraadbarendrecht op Instagram.

(tekst: Arco van der Lee)