Afbeelding
Foto:

Onherkenbaar

Elke dag neem ik de trein van school naar huis. Tot voorkort nog met een mondkapje. Iets wat we allemaal moesten doen, en elke dag over klaagde. Maar ik ontdekte laatst een voordeel, met mijn recent kortgeknipte haar en mondkapje herkent niemand mij meer. Alle oude vrienden en kennissen die ik tegenkom in mijn treinreizen kan ik naar staren in alle anonimiteit terwijl ik op mijn gemakje beslis of ik dag zal zeggen of niet. De hoeveelheid stres wat dat scheelt, je hebt geen idee. En de uitdrukking op hun gezicht wanneer ze hun naam horen uit het niets, onbetaalbaar.

Een keer deed ik dat bij een oude vriend van de middelbare school, hij had mij helemaal niet herkent en schrok zich een hoedje. We waren uit elkaar gegroeid sinds we naar andere scholen gingen dus ik vond het leuk om eens te kunnen bijpraten. Hij vertelde over zijn studie en zijn plannen voor de toekomst, hij studeert nu geschiedenis op het hbo zodat hij later naar de universiteit kon om door te studeren. En ik vertelde hem over mijn nieuwe school, en hoe ik sinds ik deze verandering mij een stuk beter voel. Ik vroeg of hij nog contact met onze oude vriendengroep, maar blijkbaar was iedereen een beetje uit elkaar gegroeid. Uiteindelijk waren we wel een beetje uitgepraat en werd het langzaam steeds stiller, gelukkig naderde onze stop al en waren we snel van deze ongemakkelijkheid verlost.

Soms besluit ik mezelf niet te onthullen en alleen te luisteren. Dat kan ook heel leuk zijn, de gesprekken die ik dan hoor kunnen zo vermakelijk zijn. Een jongen van de basisschool neemt dezelfde trein als ik naar huis alleen hij is vaak in het gezelschap van zijn vrienden. Hij praat dan over van alles, dankzij hem weet ik dat de Apple AirPods van bol.com bagger zijn maar dat hun klantenservice subliem is. Hij had blijkbaar zijn AirPods dus tot drie keer toe teruggestuurd vanwege slechte geluidskwaliteit en elke keer kreeg hij gratis een nieuw paar gestuurd. Ik zou het allang hebben opgegeven. Hij heeft het ook vaak over zijn studie met zijn vrienden, over cijfers, docenten en de leerstof, maar op een of andere manier ben ik er nog steeds niet achter wat voor studie hij doet. Nog even doorluisteren dus.

Inmiddels hoeven we geen mondkapje meer op wat natuurlijk een verademing is, en voor mij een extra motivatie om mijn haar te verven. Kijken of dat net zo goed werkt als een mondkapje.


Gezondheidsspreekuur

BARENDRECHT- Wie vragen heeft op het gebied van zorg en welzijn, kan binnenlopen tijdens het gratis Gezondheidsspreekuur. Bezoekers kunnen hier terecht voor een gesprek met een ouderenadviseur van KijkopWelzijn, een verpleegkundige van Aafje of een gezondheidscheck (gewicht, bloeddruk, zuurstofgehalte bloed en bloedsuiker).

Donderdag 30 juni 15 tot 16 uur, Bibliotheek 't Plein, Middeldijkerplein 248
Maandag 11 juli 15.30 tot 16.30 uur, Ontmoetingsruimte Dienstencentrum, Windsingel 166
Donderdag 28 juli 15 tot 16 uur, Bibliotheek 't Plein
Maandag 8 augustus 15.30 tot 16.30 uur, Ontmoetingsruimte Dienstencentrum
Donderdag 25 augustus 15 tot 16 uur, Bibliotheek 't Plein
Maandag 12 september 15.30 tot 16.30 uur, Ontmoetingsruimte Dienstencentrum
Donderdag 29 september 15 tot 16 uur, Bibliotheek 't Plein

www.kijkopwelzijn.nl
www.aafje.nl