Rogier Dorsman toont zijn nieuwe medailles.
Rogier Dorsman toont zijn nieuwe medailles. Foto:

Vijf wereldtitels voor Rogier Dorsman

HEERJANSDAM - De 22 jarige Rogier Dorsman heeft op het WK Para zwemmen op het Portugese eiland Madeira, een record aantal medailles gewonnen.
De zwemmer had zich eerder dit jaar op 7 afstanden geplaatst en had vóór het toernooi zich het doel gesteld om te proberen met 7 medailles terug te keren. Van 12 tot en met 18 juni heeft hij zich elke dag 's morgens in de serie moeten plaatsen om ‘s avonds de finale te mogen zwemmen. En dat lukte goed.
Met maar liefst 5 gouden en 2 zilveren medailles keerde hij zondag terug naar Heerjansdam. Hij won goud op de 50m. vrije slag, 100m. schoolslag, 200m. wisselslag, 100m vrije slag en 400m. vrije slag. Zilver haalde hij op de 100m. vlinderslag en de 100m. rugslag. Ook zwom hij op de 200m. wisselslag en 100m. vrije slag een kampioenschapsrecord.
"Het ging echt boven verwachting goed”, reageert Rogier. "Dat ik met 7 afstanden naar het WK ging, was al bizar. Het blijkt dat ik de eerste Nederlander ben die 7 afstanden op het WK zwemt. Om dan terug te keren met 7 medailles is wel heel tof ! Ik had soms de luxe dat ik 's morgens niet alles hoefde te geven om 's avonds in de finale te zitten. Daardoor kon ik gelukkig mijn energie best goed verdelen waardoor ik zowel op dag één als dag zeven nog wat over had om in de finales te knallen. Maar het is zo ongelooflijk dat dit zo gelukt is.”
"Ik zwom opnieuw sneller dan dat ik vorig jaar in Tokyo deed, daar haalde ik 3 keer goud en waarop ik daar op de 100m vlinderslag en 100m. rugslag nog vierde werd, haalde ik nu een prachtige zilveren medaille. Maar ik ben ook blij dat ik nu even vakantie heb."