Directeur Chantal Kradolfer verwelkomt het publiek bij De Tip.
Directeur Chantal Kradolfer verwelkomt het publiek bij De Tip. Foto:

‘De Schakel, bestaat dat nog?'

BARENDRECHT - Cabaretier Jan Beuving uit Ede trok vrijdag 17 juni in theater Het Kruispunt met een anekdote de aandacht van de verslaggevers van De Schakel die in de zaal zaten. Beuving was één van de artiesten die optreden tijdens De Tip, een voorstelling vol voorproefjes van het nieuwe seizoen.

Jan Beuving vertelde het publiek dat hij zonder Barendrecht niet had bestaan. Zijn moeder werkte als journalist voor De Schakel (‘Bestaat dat nog?’). Ze moest de voorzitter van zeeverkennersgroep Brandaen interviewen. Ze werden verliefd en trouwden. “Zo’n verhaal vertelt ‘ie natuurlijk in elk theater”, reageerde redacteur Arco van der Lee sceptisch. Het verhaal werd geloofwaardiger toen Beuving vertelde dat hij in Barendrecht in de Nederlands-Gereformeerde kerk is gedoopt (‘Zijn er nog mensen die daar heen gaan?’). De Schakel was in die dagen een Nederlands-Gereformeerd bolwerk. Dat kan een cabaretier uit Ede niet verzinnen.

In de pauze stapte redacteur Astrid Potuijt op Jan Beuving af en vroeg om uitleg. Het verhaal blijkt geen verzinsel, maar gewoon de waarheid. Jan Beuving is de zoon van Agnes Amelink, die inderdaad ooit voor De Schakel schreef. Landelijk werd ze bekend door haar werk voor dagblad Trouw en door het schrijven van boeken over de geschiedenis van de Gereformeerden.

Jan Beuving komt op donderdag 17 november naar Het Kruispunt met zijn veelgeprezen voorstelling ‘Restante’, vol scherpzinnige teksten. Hij wordt begeleid door pianist Tom Dicke, die er vrijdag ook bij was. 

Kijk voor het programma van het theater op:
theaterhetkruispunt.nl


Leerlingen KCB maken stripboek

BARENDRECHT – Twee groepen leerlingen van Kunst Creatief Barendrecht hebben samen een stripboek gemaakt. Het werd vrijdag 17 juni gepresenteerd.

Het eerste exemplaar van het boek werd onthuld door wethouder Margo Stolk en docent Joeri van den Anker. De kinderen hebben er een half jaar aan gewerkt.

“Het is een goed voorbeeld van een leuke en leerzame activiteit, waar we als gemeente graag mee helpen”, zei de wethouder. Daarop deelde zijn de boeken uit aan de ongeduldige makers. Ze hebben allemaal deelgenomen aan de cursus ‘Strips en games tekenen. ‘
Het stripboek komt te liggen op de leestafel van de bibliotheken.

De presentatie van het stripboek vond plaats tijdens een kennismakingsbezoek van de nieuwe wethouder aan KCB in De Baerne. Bestuur en management van KCB benutte deze gelegenheid om de wethouder kennis te laten maken met de historie en de actuele uitdagingen van de organisatie.

"KCB is sinds haar oprichting in 2016 hard gegroeid maar haar ambitie om de vleugels te spreiden naar Carnisselande is maar ten dele gelukt. Het bleek steeds niet mogelijk om een geschikte locatie binnen het gemeentelijk arsenaal te vinden. Probleem is dat KCB lokaliteit nodig heeft waar spullen kunnen blijven staan en niet telkens vertransporteerd hoeven worden”, vertelde voorzitter Peter Jongenotter.

"Daarom is KCB op zoek gegaan naar een alternatief en dit is gevonden aan het Havenhoofd, Reuchlinhaven 10. Op die locatie zal KCB vanaf september 2022 haar laagdrempelige cursussen voor alle doelgroepen binnen het bereik brengen van inwoners die niet aan de oostkant van de A29 wonen.”

De wethouder toonde veel interesse voor dit onderwerp. Ze was ook erg onder de indruk van de rondleiding door de ateliers in de Baerne. Ze maakte kennis met de breedte van het cursusaanbod met daarin volop aandacht voor het ontwikkelen van de 21e eeuwse vaardigheden voor de jeugd. Maar ook andere disciplines zoals edelsmeden, keramiek, schilderen en fotografie kregen de aandacht.

kunstcreatief.nl

Ruben Peltenburg is één van de makers van het boek.