De bijeenkomst in de schaduw bij het Trefpunt.
De bijeenkomst in de schaduw bij het Trefpunt. Foto:

Goede Buur gaat door

BARENDRECHT – Het project Goede Buur wordt met een jaar verlengd. Hierbij worden statushouders gekoppeld aan Barendrechters (‘buddy’s’), die hen wegwijs maken in de gemeente.

De eerste verjaardag van het project werd zaterdag gevierd. Dat gebeurde in de schaduw onder een grote boom voor het Trefpunt. Daar is het kantoor van Vluchtelingenwerk gevestigd. Voor de statushouders, buddy’s en anderen bezoekers was gezorgd door hapjes en vooral voor voldoende te drinken.

Projectleider Halis Tunc benadrukte in zijn openingswoord het nut van het project Goede Buur voor de nieuwkomers. “Want alles is nieuw voor deze mensen.” Tunc kan het weten. “Ik was zelf één van hen.”

In het tweede jaar van het project zijn er een aantal nieuwe elementen. Er is nu ook een project woonvaardigheden en er komen uitstapjes naar de omgeving van Barendrecht. Voor vrouwen komen er naai- en zumbalessen. De deelnemers aan Goede Buur doen ook dit jaar mee met de Burendag van het Oranje Fonds.

Wethouder Miranda de Hoop is blij dat statushouders door met dit project wegwijs worden gemaakt in Barendrecht. “Want het hebben van een sociaal netwerk is voor iedereen belangrijk.” Dat geldt volgens de wethouder zeker voor mensen die hun eigen land hebben moeten verlaten. “U hoort er allemaal bij”, zei ze tegen hen. De wethouder hoopt dat zich voor het project meer vrijwilligers aanmelden.

Kees Silvis en Ans van der Wel hebben zich er vanaf 2017 voor ingezet dat het project Goede Buur in Barendrecht kon starten. “Het resultaat overtreft de verwachtingen”, zei Silvis. Hij hoopt dat het project na 2023 voortgezet kan worden.

Namens de kerken neemt Hart voor Barendrecht deel aan Goede Buur. “Het is een prachtig project geworden dat staat als een huis”, zei Jacobien Glasbergen. Hart voor Barendrecht heeft het project ‘Samen koken, samen eten’ opgezet. Daarbij doen statushouders en buddy’s samen inkopen voor een maaltijd, die ze samen koken en in een groep opeten.
Het komende jaar verzorgt Hart voor Barendrecht uitstapjes naar de Biesbosch, Rotterdam en De Kleine Duiker. “Dat wordt genieten en de deelnemers leren veel over Nederland”, aldus Jacomien Glasbergen.
Het project ‘Samen koken, samen eten’ is inmiddels ook uitgevoerd met de mensen die in de noodopvang aan de Zuider Carnisseweg verblijven. “Deze mensen hebben een geweldige dag gehad. Ze hebben dansend staan koken. Ze waren zo blij dat ze hun eigen recepten konden klaarmaken. Ook daar willen we mee doorgaan”, nemen Arnold Sluijs en Jacomien Glasbergen zich voor.


Veel aandacht voor boek van Angelique Haak

BARENDRECHT - Twee dagen lang staan schrijfster Angelique Haak en haar nieuwe thriller 'Het verkeerde meisje' volop in de belangstelling.
Angelique Haak (1978) debuteerde in 2017 met ‘Een nieuw begin', dat gelijk werd genomineerd voor De Schaduwprijs. Haar thriller ‘Nooit meer alleen' uit 2020 won de prijs voor Beste Nederlandstalige Thriller bij Thrillers & more
Op donderdag 23 juni is Angelique Haak te gast in het radioprogramma Panorama Literama. Ze praat daar met presentator (en thrillerschrijver) John Brosens over haar boeken. Van 20 tot 21 uur te beluisteren op Exxact Barendrecht.
Op vrijdag 24 juni viert Angelique Haak bij The Read Shop op de Middenbaan dat haar vijfde thriller, ‘Het verkeerde meisje' deze week verschenen is. De boekpresentatie start om 19 uur. De schrijfster wordt geïnterviewd door collega-auteur Marijke Verhoeven.
‘Het verkeerde meisje' kost 19,95 euro en is een uitgave van De Crime Compagnie.