Maarten Ouwens (links) en kunstenaar Wim Schermer bij het eiland.
Maarten Ouwens (links) en kunstenaar Wim Schermer bij het eiland. Foto:

Extra vuurwerk op eiland Saenredam

BARENDRECHT – Met muziek, toespraken en vuurwerk werd zaterdagmiddag het tijdelijke kunstwerk op het eiland Saenredam onthuld.

De Stichting Pieter Jansz. Saenredam voert het beheer over het Land-Art project en organiseert elke vijf jaar een evenement. In 2020 zou weer dit weer plaatsvinden, maar door Corona is dit uitgesteld naar 2022.

Deze keer is de kunstenaar Wim Schermer benaderd. In opdracht van de stichting heeft hij een bijzonder kunstobject: ‘ik droom hemel kust aarde’ ontworpen. Het is vorige week op het eiland geplaatst.


André Hazes

Wim Schermer was bij de onthulling van het kunstwerk, een metershoge ladder die op het eiland staat. Hij beweegt mee met de wind. Schermer vindt het goed als mensen een verband zien met de Jacobsladder uit de Bijbel. Zelf laat hij zich bij zijn werken inspireren door het Taoïsme. Eén van de toeschouwers deed het meer denken aan ‘De Vlieger’ van André Hazes.

Ter gelegenheid van de onthulling was een kort programma samengesteld. Blazers van Harmonievereniging Barendrecht zouden optreden. Wegens enkele coronagevallen moesten ze echter afzeggen. Op het laatste moment was Henk Elderson van Stichting Cultuur Lokaal bereid gevonden om ‘Knocking on heavens door’ te spelen.

Op het eiland werd vuurwerk afgestoken. Dat gaf een prachtig effect. Het zette echter ook droog gras in brand. Bestuurslid René Baan moest snel met een bootje naar het eiland roeien, om daar met een emmer water het brandje te blussen.

Vergunning

Bestuurslid Maarten Ouwens, die vorig jaar al bezig was met dit project, vertelde dat men bij de gemeente er nog niet van overtuigd is dat de ladder stevig genoeg is. Het kunstwerk heeft echter de eerste storm al overleefd. Ouwens verwacht dat de vergunning er snel komt. Maar deze zaterdag stond het kunstwerk er nog illegaal. Het is de bedoeling dat het tot na de herfstvakantie blijft staan.

De opening werd bijgewoond door buurtbewoners en andere belangstellenden. Ook cultuurwethouder Margo Stolk was aanwezig. Omwonenden konden de opening vanuit hun eigen tuin of vanaf het balkon bekijken. Zij zijn vanaf het begin zeer begaan met het kunstwerk op het eiland. 

Tentoonstelling

In de hal van het gemeentehuis is tot en met 30 juni een tentoonstelling te zien met kunst, gemaakt door leerlingen van drie scholen. Ze hebben zich laten inspireren door het Eiland Saenredam.


Het Kompas viert 50-jarig bestaan

BARENDRECHT – Basisschool Het Kompas aan de Hoefslag viert deze week het 50-jarig bestaan.

Maandagmorgen is het feest gestart. Leerlingen en personeel betraden het plein van de school door een blauw-witte boog. Voor hen was ook een rode loper uitgerold.
Op het schoolplein werden de leerlingen toegesproken voor de keer Kuiper, die 50 jaar geleden het eerste hoofd van de school was. Een tijd zonder computer en mobiele telefoon, maar met stencilmachine. Zo vertelde hij de leerlingen. Ook wethouder Margo Stolk voerde het woord. Veel ouders waren bij het hek van de school blijven wachten om de start van de feestweek te bekijken.
Na het zingen van het jubileumlied gingen de leerlingen naar hun lokaal. Daar zijn ze deze ochtend getrakteerd. De hele week staat in het teken van het jubileum. Vrijdag wordt de feestweek afgesloten met het Zomerfeest.

Oud-schoolhoofd Kuiper spreekt de leerlingen toe.