Barendrecht tegen winning aardolie

BARENDRECHT - De gemeente Rotterdam gaat in beroep tegen het besluit van het kabinet om de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een vergunning te verlenen voor oliewinning uit het Rotterdamse olieveld tot het jaar 2035. Dat heeft de Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (klimaat, bouwen en wonen) gisteren tijdens de raadsvergadering aangegeven. De gemeente Barendrecht, op wiens grondgebied het olieveld zich ook deels bevindt, ondersteunt dit beroep.
Wethouder Lennart van der Linden heeft deze steun toegezegd aan de Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers. "Ik deel haar zorgen over de onveiligheid die de oliewinning kan veroorzaken voor de bewoners van dit gebied. Het gaat dan bijvoorbeeld om bodemdaling en mogelijke bevingen.” Van der Linden reageert daarmee onder andere op het statement van staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw die eerder aangaf dat de veiligheid van omwonenden "het allerbelangrijkste" is.
Barendrecht tekent zelf geen beroep. "Daarvoor is het betrokken grondgebied binnen onze gemeente, en daarmee ons belang, te klein,” stelt wethouder Van der Linden. "Maar we staan pal achter de gemeente Rotterdam om, in het belang van onze bewoners, deze vergunning tegen te houden.”