Kritisch rapport over afvalinzameling

BARENDRECHT – Wethouder Dirk Vermaat heeft vrijdag 24 juni een kritisch rapport over het functioneren van BAR Afvalbeheer naar de gemeenteraad gestuurd.
Het rapport is opgesteld door Bureau Berenschot, dat in 2020 in opdracht van de aandeelhouders van Bar Afvalbeheer (de gemeenten) onderzoek deed.
“Aanleiding voor dit onderzoek was dat na vier jaar bestaan van de NV BAR Afvalbeheer de behoefte bestond om een evaluatie te houden naar in hoeverre de NV BAR Afvalbeheer haar doelen realiseert. En in welke mate de organisatie toekomstbestendig is”, schijft Vermaat aan de gemeenteraad.
Het onderzoek werd in oktober 2020 afgerond. Het was tot nu toe niet naar buiten gebracht. Vermaat ontving het op 9 juni.
“Uit het rapport is gebleken dat er bij de invoering van het nieuwe afvalbeleid veel fout is gegaan”, concludeert wethouder Vermaat.
“Kort samengevat blijkt hieruit dat noch de BAR organisatie, noch de NV BAR Afvalbeheer, noch de inwoners, goed waren voorbereid op de wijziging van de wijze van afvalinzameling, zoals deze heeft plaatsgevonden. Op het rapport is in bestuurlijke zin niet gereageerd, noch door de aandeelhoudersvergadering van de NV BAR Afvalbeheer, noch door de portefeuillehouder Afval van de gemeente Barendrecht. Een aantal aanbevelingen is ambtelijk opgepakt. Maar een volledige behandeling heeft niet plaatsgevonden.”
Bureau Berenschot schrijft onder meer dat het mis gaat in de afstemming tussen BAR Afvalbeheer en de Bar Organisatie. “Het is niet duidelijk wie precies waarvoor verantwoordelijk is.”

Reacties
Oud-wethouder Cees Schaap relativeert het belang van het onderzoek. Het zou slechts een bijproduct zijn van een groter onderzoek naar de BAR-organisatie. Het was geen evaluatieonderzoek, aldus Schaap.
Adviesraad Barendrecht herkent zich in het rapport. "Bij het huidige beleid zijn de diverse doelgroepen niet gehoord en de adviesraad is niet om advies gevraagd. Als dat wel was gebeurd, was wellicht gekozen voor bijvoorbeeld GFE-bakken met een lagere klep. Dan hadden ook mensen in een rolstoel of bijvoorbeeld kinderen hun groente- en fruitafval kunnen weggooien”, reageert voorzitter Arend Wesdijk namens de Adviesraad.