Het gebouw van de Voedselbank aan de Bachlaan.
Het gebouw van de Voedselbank aan de Bachlaan.

Brede steun voor Voedselbank en Kledingbank

Algemeen

BARENDRECHT - Het college moet zich inzetten voor een toekomstbestendige huisvesting voor de Voedselbank en de Kledingbank. Dat staat in een motie die dinsdag met algemene stemmen door de gemeenteraad is aangenomen.
De motie was een initiatief van Arjan Stolk (SGP/CU) en Nicoline Blankenstein (EVB) en werd mede ingediend door alle andere fracties.
De ruimte van de Voedselbank is te klein. De vloer van de twee semi-permanente gebouwen is onvoldoende waterdicht. Dat is slecht voor de voedselveiligheid. Er is bovendien te weinig ruimte om de dienstverlening uit te breiden.
Kledingbank Uniek aan de Talmaweg zit in een pand waarvan de huur elk moment met slechts één maand opzegtermijn opgezegd kan worden.
De gemeenteraad vraagt het college om te onderzoeken op welke plaats deze twee instellingen samen ondergebracht zouden kunnen worden. Mogelijk kan er een ‘dienstencentrum’ ontstaan, waarbij ook schuldhulpverlening, uitstroomtrajecten uit de bijstand en spreekuren van KijkopWelzijn een plaats kunnen krijgen.
De gemeenteraad vraagd het college om in het najaar met het resultaat van het onderzoek te komen. Er kan dan een voorstel worden gemaakt voor de begroting van 2023.
Wethouder Margo Stolk onderschrijft het belang van de twee organisaties. Ze wees erop dat het de afgelopen jaren niet is gelukt om een nieuwe vestigingsplaats voor de voedselbank te vinden. “Het is duidelijk dat dit geen gemakkelijke opgave is.”
Arie Kooijman (GL) vroeg de wethouder om een plek die goed bereikbaar is en waar mensen ook durven te komen.