Afbeelding

Variabel tarief afval is van de baan

Algemeen

BARENDRECHT – Het betalen per klepbeweging voor het huisvuil (‘variabel tarief’) is van de baan. Met de stemmen van EVB voor en die van de andere partijen tegen, stemde de gemeenteraad hier dinsdag mee in.

Het variabel tarief wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari afgeschaft. Dat is voor de gemeente een tegenvaller van 1.169.000 euro.
Alle inwoners met een afvalpas krijgen vanaf 1 september weer toegang tot de verzamelcontainers voor papier en karton. De afvalpas blijft in gebruik. Zo wordt voorkomen dat bedrijven en ‘afvaltoeristen’ hun vuil in Barendrechtse containers dumpen.
Het college komt in het najaar met een alomvattend plan voor een nieuw afvalbeleid.

Eerlijk

Volgens Miranda Mes, fractievoorzitter van EVB, was het variabel tarief niet eerlijk. Ze wees erop dat ‘proppers’ eens per week een maximaal gevulde zak in de containers stoppen. “Oudere inwoners gaan om de paar dagen met een klein zakje naar de container.” De ouderen betalen meer voor hun afval dan de ‘propper’ die meer kilo’s in de container stort. Volgens Mes is ook bij de verkiezingen gebleken dat inwoners ‘schoon genoeg hebben van dit oneerlijke systeem’.

De oppositiepartijen waren tegen het voorstel. Leendert Mijnders (SGP/CU) noemde het voorstel van het college ‘gewoon een slecht verhaal’. Volgens Petra de Kam (CDA) komt het voorstel te vroeg. Ze wil wel constructief meedenken over een nieuw afvalbeleid. Cees Schaap (VVD), zelf oud-wethouder, voorspelde dat de afschaffing van het variabel tarief veel geld gaat kosten.

Vliegtuig

Arie Kooijman (GL) vindt de aanpassing van het beleid niet logisch, omdat het op de korte termijn leidt tot meer restafval. Hij rekende voor dat het verbranden daarvan ook meer CO2 oplevert. Dat is vergelijkbaar met ‘1600 keer heen en weer vliegen van Rotterdam naar Londen’. “Je moet niet met het vliegtuig naar Londen. Dat is slecht voor het milieu”, reageerde wethouder Vermaat.

Vermaat herinnerde eraan dat het Nederlandse beleid is dat het restafval in 2050 teruggebracht moet zijn tot nul. Of dat lukt, hangt volgens hem af van de Rijksoverheid. Die zal maatregelen moeten nemen tegen verpakkingsmaterialen.

Vermaat beloofde dat de inwoners betrokken worden bij het nieuwe afvalbeleid. Het doel daarvan is dat afval beter gescheiden wordt. Eventueel kan als sluitstuk ‘diftar’ (variabel tarief) worden toegepast.