Petra Teunissen heeft alle afleveringen bewaard.
Petra Teunissen heeft alle afleveringen bewaard. Foto:

Petra Teunissen ging op bezoek bij de vrijwilligers van Barendrecht

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – De tafel ligt al snel vol met krantenknipsels uit De Schakel tijdens het gesprek met Petra Teunissen. De afgelopen anderhalf jaar sprak ze met vrijwilligers voor de serie ‘Mensen maken Barendrecht’. Het werden 39 afleveringen. En ze heeft ze allemaal uitgeknipt.

Aanleiding voor de serie was dat 2021 werd uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Vrijwillige Inzet’. “Dat was een mooie aanleiding om vrijwilligers in het zonnetje te zetten”, legt Petra Teunissen uit. Het paste ook bij haar werk als programmamedewerker Samen Ouder Worden Barendrecht.

Met de serie wilde Petra Teunissen laten zien waarom mensen vrijwilligerswerk doen. Organisaties kregen zo de kans om iemand naar voren te schuiven die over zijn werk kan vertellen. En misschien dat mensen door deze verhalen op het idee zouden komen om ook eens iets voor een ander te willen doen.

“Ik had al een lijst van zo’n 25 organisaties die ik aan het woord wilde laten”, vertelt Petra Teunissen. Toen de eerste afleveringen in de krant verschenen, meldden zich andere organisaties aan die ook wel iemand hadden voor de serie. “De serie werd steeds bekender. Daardoor werd de drempel om mee te doen voor mensen steeds lager. Want veel mensen vinden het nog best wel spannend om in De Schakel te komen.”

Onbekend

Door haar activiteiten, onder meer als voorzitter van Stichting Present, is Petra Teunissen goed bekend in Barendrecht. Toch bracht de serie haar bij instellingen die voor haar onbekend waren. “Ik was nog nooit bij Cultuur Lokaal geweest”, bekent ze. “En ik wist niet dat er een Bewonersvereniging van Patrimonium was, want ik ben zelf geen huurder. Ook nieuw voor mij was het indoor bowlen en het biljarten voor senioren.”

De 39 vrijwilligers uit de serie zijn allemaal uniek. Toch ziet Petra ook overeenkomsten. “Het zijn mensen die nieuwsgierig zijn naar andere mensen en naar hoe de maatschappij in elkaar zit. Je moet immers wel uit je eigen bubbel stappen en belangstellend zijn naar mensen die je ontmoet. Ik denk dat dit deze mensen verbindt. En ze willen allemaal Barendrecht een beetje mooier maken.”

Het vrijwilligerswerk wordt nu vaak gedaan door actieve ouderen. Petra Teunissen: “Dat is logisch, want die hebben de tijd. Vaak zijn ze begonnen toen ze met VUT gingen. Ze kunnen zo hun ervaring inzetten voor de maatschappij. Dat is een zingeving die ze voorheen hadden bij het betaalde werk.”

Jongeren

Jongeren hebben minder tijd en willen zich niet voor de lange termijn binden. “Niemand wil meer dertig jaar penningmeester zijn. Ze zijn wel te vinden voor korte projecten met een snel zichtbaar resultaat.” Petra Teunissen verwacht daarom dat het werk van een vrijwilligerscoördinator van groot belang wordt. “Hij kan veel kleine taken door veel verschillende mensen laten doen. Wat jongeren over de streep kan trekken, is dat vrijwilligerswerk goed is voor je CV.”

Petra Teunissen kijkt met plezier terug op de serie interviews. “Ik vond het erg leuk dat ik op plekken kwam waar ik nog nooit was geweest. Zo nam Ad van Dijk me mee naar de eendenkooi. Met Corrie Ratsma kwam ik op de zolder van de Historische Vereniging.”

Informatie

Of zoek naar een zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank: www.
vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.