Boswerkzaamheden langs Oude Maas

BARENDRECHT - De noodzakelijke boswerkzaamheden in het kader van de essentaksterfte zullen na het broedseizoen 2023 van start gaan. Het betreft in Barendrecht de Jan Gerritsenpolder, dat heeft Staatsbosbeheer meegedeeld.

De es gaat op grote schaal dood als gevolg van de agressieve schimmelziekte ‘essentaksterfte’. De es is een boomsoort die door heel Nederland voorkomt en herstelt niet van deze ziekte. Een ziekte die in een steeds hoger tempo toeslaat.
De door essentaksterfte aangetaste bomen kunnen gemakkelijk omvallen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het Natuur- en recreatieschap IJsselmonde heeft opdracht gegeven om de aangetaste bomen te verwijderen. De werkzaamheden hiervoor zullen plaats vinden in de zomer van 2023. Binnenkort zullen de zieke bomen geblest worden met een oranje stip. Waar mogelijk blijven de gezond uitziende essen staan om zo de es ook in het landschap te kunnen bewaren. Het weghalen van de essen in de Jan Gerritsenpolder zal leiden tot een ander zicht. De meeste aangetaste essen staan op valafstand van het fietspad en de verandering zal zichtbaar zijn.
Om de verstoring van het gebied zo klein mogelijk te maken staat ook enig regulier onderhoud gepland aan de wilgen. Door dit reguliere bosonderhoud tegelijk uit te voeren wordt het gebied niet een jaar later nogmaals verstoord.
In de winter van 2023 / 2024 zal de herplant plaatsvinden. Er ligt na overleg met de gemeente Barendrecht een ambitie om de essen die nu in laanstructuur staan te vervangen door bos. Dit betekent dat er meer bomen ingepland zullen worden. Daarnaast wordt ook aangrenzend grasland extra ingepland met bosplantsoen.