De brandweer komt aan bij Humanitas.
De brandweer komt aan bij Humanitas. Foto:

Oefening bij Humanitas

BARENDRECHT – Humanitas DHV aan de Concertweg heeft op 20 en 27 juni hebben samen met de brandweer een ontruimingsoefening gehouden.
“Superleuk om zo met de brandweer samen te werken”, zegt begeleider Sandra Vervelde. “Cliënten vonden het erg leuk en ook heel spannend. Wij gaan dit jaarlijks doen, om zo de veiligheid te behouden.


Toekomst Praktijkcentrum Carnisse onzeker

BARENDRECHT – Forse huurverhoging van de gemeente Barendrecht bedreigt het voortbestaan van Praktijkcentrum Carnisse. 

Therapeut Marc Aarts huurt Praktijkcentrum Carnisse sinds 2015 van de gemeente. De andere praktijkhouders  zijn onderhuurders. Het is een constructie die al jarenlang bestaat en waar de gemeente nu vanaf wil. “Ik voel me verantwoordelijk voor het centrum en de praktijkhouders. En ook voor alle patiënten en bezoekers die hier al jaren komen”, vertelt Aarts. De gemeente wil de huur opzeggen en vervolgens het centrum zelf gaan verhuren. Aarts strijdt voor het behoud van het centrum en de zorg die in de loop van de jaren veel voor mensen heeft betekend.

Locatie
Praktijkcentrum Carnisse is gevestigd aan het Middeldijkerplein, naast basisschool De Zeppelin. Hier zijn praktijken gevestigd voor onder meer yoga, mindfulness, hypnotherapie coaching en de begeleiding van autistische kinderen en jongeren. Marc Aarts heeft een praktijk voor psychotherapie, relatietherapie en traumatherapie. ‘Complementaire zorg’, is de verzamelnaam voor alle activiteiten in dit centrum.
Aarts is bezorgd dat de gemeente andere huurders betrekt die niet passen in het doel van het centrum. “Wij werken met mensen die kwetsbaar zijn”, legt Aarts uit. Dat mengt slecht met andere groepen. Bovendien worden in de praktijkruimten persoonlijke materialen gebruikt en opgeslagen. Vanuit de beroepsgroepen zijn strenge eisen over schoonmaak en hygiëne.  

Huurverhoging
Aarts heeft te horen gekregen dat de huur wordt verhoogd met ruim 270 procent. Aarts heeft de indruk dat de gemeente voor de ruimten van het Praktijkcentrum een commerciële huurprijs in rekening wil brengen. Dat is volgens hem niet terecht. “We bieden zorg aan en zijn geen commerciële partijen. De praktijkhouders kunnen deze prijzen ook niet doorberekenen aan de cliënten.”
Het centrum kent een maatschappelijke doelstelling en daarmee is in de exploitatie ‘non-profit. “Verzekeraars bezuinigen op de zorg, maar dat wil niet zeggen dat die zorg niet nodig is. Sterker nog de psychische begeleiding en gezondheidszorg zijn nu belangrijker dan ooit.”
De behandelaars hebben door corona een moeilijke tijd achter de rug. “Net nu het centrum weer gezond wordt, lijkt de gemeente te vergeten hoe belangrijk de complementaire zorg is voor alle Barendrechters. We willen door om onze huidige cliënten en de mensen in de regio te kunnen blijven helpen.”

Informatie
Aarts doet met alle praktijkhouders een oproep om www.pratijkcentrumcarnisse.nl en de sociale media van de praktijk te bezoeken en verhalen te delen over de complementaire zorg in Barendrecht.
Marc Aarts sluit af: "Het praktijkcentrum staat voor een belangrijke missie in de complementaire zorg voor ons allemaal. We hopen dat de gemeente Barendrecht en het nieuwe College van Burgemeester en Wethouders snel doordrongen raken dat de het Praktijkcentrum haar goede plek mag behouden binnen de gemeente. Daar worden we allemaal weer een beetje gezonder van.”
Het college is om commentaar gevraagd. Bij het sluiten van deze krant was er nog geen reactie binnen.