Het nummer werd in 1982 al geschreven en nu is het opnieuw uitgebracht.
Het nummer werd in 1982 al geschreven en nu is het opnieuw uitgebracht. Foto:

Opnieuw door PAK: Tweede IJstijd

BARENDRECHT – ‘Duizend jaren zijn verstreken, sinds de bom gevallen is. De kans op leven is verkeken. Geen plant, geen dier, geen mens geen vis!’ Het zijn de openingszinnen van het PAK nummer Tweede IJstijd. 

Dick Heijboer en Jochem Kroon schreven het lied met hun popgroep PAK al in 1982, als reactie op de kernwapenwedloop tussen destijds voornamelijk USA en USSR.

De Barendrechts-Rotterdamse popformatie besloot na 40 jaar met de toenmalige bezetting (Dick Heijboer zang, Jochem Kroon drums, Jan Willem Bijl gitaar, Peter Tinke toetsen en Peter Kole bas) een aantal nummers waaronder Tweede IJstijd opnieuw op te nemen en hun studiowerk uit de florerende Nederpop periode in de jaren 80 digitaal op te poetsen.

Dick Heijboer: “sinds de jaren 80 vorige eeuw is er eigenlijk nooit sprake geweest van uitbanning van die allesvernietigende kernwapens. De dreiging anno 2022 is alleen maar groter geworden, met bommen vele, vele malen destructiever dan de eerst gebruikte kernwapens in 1945. Vandaar de keuze voor het nummer Tweede IJstijd. Dat gaat erover hoe de aarde eruit zou zien 1000 jaar nadat de bom gevallen is.”

Jan Willem Bijl, gitarist en producent: "De videoclip duurt een kleine zes minuten. Voor diegenen die de beelden te choquerend vinden, maar ook voor de radioprogrammamakers hebben we er een ingekorte audio-singleversie bij gemaakt.”

Beide versies zijn vanaf 15 juli te zien en te beluisteren via de facebookpagina van PAK:
popgroeppak