Diaconaal Fonds kwam in 15 gevallen te hulp

BARENDRECHT - De Stichting Diaconaal Fonds voor Bijzondere Noden Barendrecht heeft vorig jaar 17 aanvragen ontvangen. Daarvan zijn er 15 gehonoreerd. Dat schrijft het fonds in haar jaarverslag. 

Het fonds is een initiatief van de gezamenlijke kerken in Barendrecht. Het wil alle Barendrechtse gezinnen en alleenstaanden met een laag besteedbaar inkomen helpen, als zij plotseling worden geconfronteerd met een materieel of financieel probleem en de voorliggende voorzieningen niet toereikend zijn. 

In het jaarverslag staat een aantal voorbeelden over de hulp die is verleend. Bij een aanvraag van een cliënt met schuld aan een zorgverzekeraar is een lening verstrekt die maandelijks wordt afgelost. 

Voor een cliënt is een fiets gekocht, hierdoor kon mevrouw haar kind naar school brengen en werd de fiets ook gebruikt voor haar werk als gezinsverzorgster.

Voor een gedupeerde van de kindertoeslagen affaire is een koelkast gekocht bij en afgeleverd. Ook werd een bril betaald voor een kind dat zeer slecht ziend is.

De meeste aanvragen kwamen binnen via de Vraagwijzer van KijkopWelzijn. 

Oorlog
Het bestuur van het fonds verwacht dat er ook in de komende tijd aanvragen binnenkomen. “Door de verschrikkelijke oorlog die in Oekraïne woedt is er nieuwe onzekerheid ontstaan. De gasprijs ging al omhoog en door de export- en teeltproblemen in Oekraïne gaan de voedselprijzen ook fors omhoog. Als bestuur van het Diaconaal Fonds verwachten we dat fors meer mensen in financiële problemen komen. We hopen zoveel als in ons vermogen ligt, en binnen onze doelstelling past, bij te kunnen springen.”

Verwachting
Tot op heden zien we als Fonds nog geen sterke toename van aanvragen door een problematische schuldenproblematiek. Maar gemeenten, uitvoeringsinstanties, woningcorporaties en banken verwachten dat problemen zullen toenemen. Daardoor zal het aantal aanvragen bij het Fonds naar verwachting toenemen.

diaconaalfondsbarendrecht.nl