Afschaffen variabel tarief afvalstoffenheffing

Op 7 juli hebben alle huishoudens in Barenrecht een brief van de gemeente gekregen met de mededeling dat het variabel tarief afvalstoffenheffing voor 2022 is afgeschaft

Wij hebben als 2 persoonshuishouden slechts 1 afvalzak per 3 weken. Dit hebben we voor elkaar gekregen door veel minder verpakte levensmiddelen te kopen. 

Door de maatregel “de vervuiler betaalt” kunnen wij dankzij het variabele tarief geld besparen en het is bovendien goed voor het milieu. Een maatregel die bewezen is succesvol te zijn Er is op dit moment een veel betere afvalscheiding dan vóór de maatregel.

Helaas heeft de gemeente besloten het variabele tarief af te schaffen. Ik vrees dat er weer meer afval in de containers gestort zal worden. De kosten van verwerking zullen stijgen.

De gemeente loopt 1,2 miljoen euro (variabel tarief opbrengst) mis per jaar. Wie gaat dit betalen? De 1,2 miljoen wil het college wegschrijven in de tussenrapportage van dit jaar. Ten koste waarvan? En de extra kosten die nog onvermijdelijk zullen volgen worden in de brief niet genoemd.

In de brief van 7 juli wordt met geen woord gerept over de negatieve consequenties van het afschaffen van het variabele tarief voor de portemonnee en het milieu.

Hoe hoog het vaste tarief in 2023 zal zijn, wordt niet vermeld. Maar dit zal ongetwijfeld hoger zijn dan het vaste tarief in 2022 (en waarschijnlijk ook hoger dan dat van 2021). 

Dit heeft per saldo negatieve gevolgen voor diegenen die hun best doen minder afval te produceren en goed te scheiden.

Martina Vreriks


Blij met de schapen
op het talud

Wat werd ik blij verrast vorige week
Eerst dacht ik nog, alweer een hek voor het talud van de NS. En nog een slap hek ook. Waar is dit nu weer voor.
Maar wat schetst mijn verbazing: ineens stonden er schapen te grazen op het talud. Al jaren geleden vroeg ik waarom er geen schapen gebruikt werden om het gras en onkruid op het talud te onderhouden. 'Kon niet’ werd mij door de betreffende Gemeente ambtenaar gezegd. Het talud loopt schuin en daar kunnen dus geen schapen op lopen.
Verbaasd antwoordde ik dat je alleen maar even Barendrecht hoefde uit te rijden om bij de Erasmusbrug de schaapjes te zien lopen.
Maar nee, hier kon dit dus niet……
En nu, eindelijk. Wat een leuk gezicht. Ik word er blij van. U ook?

Els Been-van Rijswijk


Maasoord (Antes) in
de oorlog

ALBRANDSWAARD - Lokaal historisch onderzoeker Bert Euser vraagt medewerking van mensen die informatie of verhalen hebben over Maasoord in oorlogstijd.

Euser schreef eerder De zeven mannen van Het Sluisje en het onlangs uitgebrachte De eerste kogel is voor Daan. Beide boeken gaan over Rhoon en omgeving in de Tweede Wereldoorlog. Zijn derde boek in deze reeks moet gaan over een andere groep bewoners in de oorlog: de mensen die verbleven of werkten in Maasoord.

Wie verhalen kent over of van mensen uit die periode, of brieven of andere documenten heeft die hiermee te maken hebben, wordt vriendelijk verzocht contact met Euser op te nemen en te mailen naar bert@wiaeducational.nl. 06-54932752.