De opening van de buitenspeelruimte van de Zorgnijverij. (foto: Barendrechtse Uitdaging)
De opening van de buitenspeelruimte van de Zorgnijverij. (foto: Barendrechtse Uitdaging) Foto:

Drukke tijd voor Barendrechtse Uitdaging

door Arco van der Lee
BARENDRECHT – Via de Barendrechtse Uitdaging maken ondernemers dingen mogelijk waar eigenlijk geen geld voor is. Manager Linda Sanders is na vijf jaar nog steeds verbaasd over het succes van het ondernemersnetwerk.

“’In Barendrecht is dit niet zo nodig’, dacht ik in het begin. Maar voor simpele dingen als de inkoop van kennis of materiaal is soms geen budget. En armoede zit overal”, weet Sanders inmiddels.
Ze herinnert zich de eerste aanvraag nog goed. “Die kwam van Arend Wesdijk. Hij was toen bezig met een buurttuin bij de huizen die nu gesloopt zijn bij de Middenbaan. Hij zocht hout om plantenbakken te maken voor een tijdelijke tuin. Dat is een hele leuke match geworden. Karwei in Carnisselande bleek schuttingen over te hebben en die kon Arend gebruiken.”

De meest recente aanvraag kwam van de Zorgnijverij. Dankzij Kraaijeveld’s Aannemingsbedrijf kwam er een nieuwe buitenspeelruimte. Het toeval wilde dat Kraaijeveld in Rotterdam een aantal speeltoestellen moest afvoeren uit een speelplaats. Die kregen een nieuwe bestemming bij de Zorgnijverij.

De Barendrechtse Uitdaging heeft een drukke tijd achter de rug. Linda Sanders heeft bij een kop gemberthee in Het Kruispunt even tijd om daarop terug te blikken.
“Toen corona begon werden we bijna overspoeld door hulpvragen voor bijvoorbeeld mondmaskers. Ook hebben we laptops geregeld voor het thuisonderwijs.” De laatste maanden werd er ook gezorgd door laptops voor Oekraïense kinderen.

“We zijn een ondernemersnetwerk. Sommige van die ondernemers hadden het ook behoorlijk zwaar, dus daar konden we geen beroep op doen. Ook de Barendrechtse uitdaging heeft gemerkt dat er toen minder financiën beschikbaar waren.” Sanders benadrukt dat alle ondernemers kunnen helpen. Alleen al het uitlenen van een bus door een ZZP’er kan van grote waarde zijn voor een project.
Of een verzoek in behandeling wordt genomen, wordt beslist een ‘matchgroep’, die bestaat uit ondernemers. Als een project wordt geaccepteerd, dan wordt er gekeken of er in de grote groep ondersteuners een bedrijf is dat iets voor de aanvrager kan betekenen. Het gaat overigens om aanvragen van organisaties, niet van particulieren.
Een bijzondere match ontstond op de Barendrechtse Beursvloer. Daar kwam Ikea overeen met Pameijer dat een aantal cliënten bij het warenhuis stage kon lopen. “Twee daarvan hebben een vaste baan aangeboden gekregen. Daar word ik ontzettend blij van.”

“Het is een uit de hand gelopen hobby”, zegt Linda Sanders over haar werk voor de Barendrechtse Uitdaging.
“Ik ben van nature iemand die mensen helpt. Dat heb ik van thuis meegekregen. Nu kan ik voor zoveel mensen wat betekenen. Ik doe het echt voor de mensen die de hulp hard nodig hebben. Ik doe dit echt vanuit m’n hart.”
Barendrechtseuitdaging.nl

Linda Sanders.