Bouw mee aan een toekomst voor nieuwe Barendrechters.
Bouw mee aan een toekomst voor nieuwe Barendrechters. Foto:

VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers

BARENDRECHT - VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers die minimaal twee dagdelen per week vluchtelingen ondersteunen en wegwijs maken op gebied van wonen, financiën, onderwijs en gezondheidszorg.

Toekomst in Barendrecht
Als maatschappelijk begeleider bouwt men samen met een vluchteling aan een nieuwe toekomst in Barendrecht en bied je individuele ondersteuning aan vluchtelingen uit verschillende landen. De rol start op de dag waarop de vluchteling het huurcontract tekent van een woning in Barendrecht. De vrijwilliger gaat eerst aan de slag met de praktische zaken: gas, water, licht en verzekeringen regelen. En schrijft de nieuwe inwoner in bij de tandarts, dokter of het onderwijs.

Toewerken naar zelfstandigheid
Vervolgens bouwt men een vertrouwensband op en biedt een luisterend oor. Het doel is om de vluchteling te leren een zelfstandig bestaan op te bouwen in Barendrecht. De vrijwilliger geeft informatie over de Nederlandse samenleving, instanties en wet- en regelgeving en leert hen vaardigheden. De voortgang en gemaakte afspraken legt men vast in het computersysteem.

Het vrijwilligersteam
De organisatie biedt een leerzame en een dynamische vrijwilligersplek in een team van betrokken vrijwilligers en stagiaires. Ook zijn er zijn tolken om te ondersteunen als een vluchteling de Nederlandse taal nog niet spreekt. De vrijwilligers worden begeleid door de teamleider van de locatie Barendrecht.

Mail naar: barendrecht@vluchtelingenwerk.nl


Vijftig jaar in dienst als truckmonteur

RIDDERKERK/BARENDRECHT - Eind deze maand is Marco Pol 50 jaar als monteur in dienst bij Best Trucks, voorheen Bestebreurtje. De Ridderkerker begon op 15-jarige leeftijd bij het toen nog in Rijsoord gevestigde Bestebreurtje Truck BV.
“We kwamen er gelijktijdig met vier jongens van de LTS. Twee hebben het er niet zo lang volgehouden. Rokus van der Ent stopte vorig jaar na 49 jaar. Hij is hier nog aan het werk als oproepkracht, maar niet meer “officieel” in dienst vertelt de gouden jubilaris.
Een DAF-truck van welke generatie dan ook heeft geen geheimen meer voor Marco. “Maar we doen hier ook reparaties voor alle andere merken” zegt de monteur, die het werk wel heeft zien veranderen: “Vroeger kwam je al een heel eind als je wist hoe je de draadjes met elkaar moest verbinden. Nu moet er eerst van alles met de computer worden uitgelezen om vast te stellen waar het probleem zit. De uitdaging blijft altijd wel om het allemaal weer aan de praat te krijgen.”
Bij voormalig Bestebreurtje werden ook eigen vrachtwagens gebouwd. “Prachtig werk. Dan maakten we van bijvoorbeeld een aangeleverd chassis een volledige vier-asser. Als zo’n wagen klaar was reden we er trots mee naar Eindhoven, waar die gekeurd werd om op de weg toegelaten te mogen worden” vertelt Marco.

''Ik heb altijd met een leuke ploeg kunnen werken” besluit Marco, die nog een jaar mag voor zijn officiële pensioen een feit is.

Marco Pol in de garage van Best Trucks in Barendrecht.