Afbeelding
Foto:

Onverwacht eindstation

‘’Welkom in de Intercity richting Gouda, Rotterdam Alexander en eindstation Rotterdam Centraal. We zijn zojuist om 16:48 vetrokken van Utrecht Centraal, exact volgens de dienstregeling. Namens de NS wens ik u een fijne reis toe.’’
De trein zit vol. Gezellig vol. Enkele reizigers zoeken nog hoopvol naar een vrije zitplaats. Twee vriendinnen met enorme backpacks lopen door het gangpad, gevolgd door een moeder met twee kinderen. Samen met een jonge gast van eindtwintig en een ouder echtpaar vul ik een vierpersoonszit. Ondanks de aanwezigheid van al deze mensen heerst er een stilte in de coupé. Het echtpaar tegenover mij is verdiept in de krant. Naast mij is alleen aandacht voor een smartphone waarop video’s van enkele seconden elkaar snel opvolgen. We naderen station Gouda. De trein mindert vaart, komt tot stilstand en de deuren openen.
‘’Beste reizigers, door omstandigheden zullen wij enkele minuten later van station Gouda vertrekken. Excuses voor het ongemak.’’
Het is 17:06. De seconden tikken voorbij en de trein staat stil. Na vijf minuten zie ik medereizigers om zich heen kijken. Het duurt te lang. Sommigen missen hun overstap. Anderen hadden voor het avondeten thuis willen zijn. Tien minuten later. Er wordt contact gelegd, zacht gemompel vult de coupé. De krant is weggelegd en zelfs de video’s zijn van het beeldscherm verdwenen. Het gesprek start met de vraag of wij weten wat er aan de hand is. Plotseling is er sociale interactie. Ondertussen zijn er vijftien minuten verstreken.
Het gesprek is nog bezig als de intercom aangaat. Iedereen wordt stil, wacht af en kijkt elkaar gespannen aan.
‘’Deze Intercity zal niet verder reizen. U kunt hier overstappen op …’’, een verdere uitleg wordt niet gegeven. Gestrand op station Gouda. Terwijl de trein leegstroomt, raakt perron drie aardig vol met overrompelde treinreizigers. Beduusd kijken we elkaar aan: Wat nu? Hoe nu verder? En terwijl wij daar staan, terwijl ik erachter kom dat de jongen naast mij vrijwilliger is in de zorg en dat het echtpaar elkaar al kent sinds de middelbare school, ben ik stiekem blij dat de trein niet verder ging.


Vragen over maaltijdbezorgers

BARENDRECHT - Echt voor Barendrecht (EVB) heeft vragen aan het college gesteld over hardrijdende maaltijdbezorgers. Zo houden bezorgscooters zich volgens EVB geregeld niet aan de verkeersregels en hierdoor ontstaan onveilige verkeersituaties. Raadslid Roeland Bol wil weten wat de gemeente de afgelopen jaren heeft gedaan om ondernemers op het gedrag van deze maaltijdbezorgers aan te spreken.
Ook informeert EVB naar mogelijkheden om de overlast van bezorgscooters in de Paddewei en rond de Middenbaan, waar binnenkort een vestiging van De Beren opent, te beperken.