Gekozen burgemeester

"In het Hart van de Raad viel vorige week te lezen dat EVB burgers zo veel mogelijk wil betrekken bij het kiezen van de nieuwe burgemeester van Barendrecht. Een mooi doel. Een zelfgekozen burgemeester staat namelijk dichter bij de inwoner, versterkt de democratische positie van de burgemeester en leidt tot meer betrokkenheid van burgers bij de lokale politiek. Daarom staat een verkozen burgemeester al jaren in het landelijke verkiezingsprogramma van D66.
In Barendrecht loopt EVB namelijk tegen een probleem aan; op dit moment wordt een burgemeester benoemd door de Kroon. Aan deze kroonbenoeming, die achter gesloten deuren plaats vindt, kan EVB als lokale partij helaas niks veranderen. Gelukkig is D66 in het huidige en vorige kabinet werk aan het maken van de democratisch gekozen burgemeester. In 2018 is de eerste stap in deze richting gezet, toen een voorstel van D66 om de kroonbenoeming van de burgemeester uit de grondwet te halen met een ruime meerderheid werd aangenomen door de Tweede Kamer.
D66 Barendrecht staat uiteraard achter dit initiatief van onze Tweede Kamerfractie. Wij hopen, samen met EVB, dat dit uiteindelijk leidt tot een toekomstige burgemeester waar alle inwoners zich mee kunnen identificeren."

Melvin van der Vlies,
buitengewoon commissielid D66,
Barendrecht


Graaf van Portland

(Reactie op een ingezonden brief in de krant van 15 september.)
"Mijnheer P. Bestebreurtje, Graaf van Portland wordt een horecaplek met randgebeuren dat haast twee voetbal velden groot gaat worden, dit in een aangewezen stilte gebied. Het te verwachten aantal bezoekers op b.v. een zondag is 1200, terwijl er in een straal van circa 400 meter al 17 horeca zaken zitten. We praten dus niet over 1000 mensen die in geheel Barendrecht naar de horeca gaan, maar over 1200 mensen die naar één horecagelegenheid gaan op één dag.
Buiten dat dit de rust in een stiltegebied zal verstoren, is ook de Koedood niet berekend op zo'n toe- en afvoer van mensen die veelal met auto's zullen komen. Hopelijk zie de gemeente Albrandswaard dit ook in en kan de gemeente Barendrecht dit plan nog voorkomen."

J.Delmee,
Barendrecht


Regenboog zebrapad

"Het is verbazingwekkend dat een veelkleurig zebrapad zoveel los maakt. Angst voor het onbekende? Een bedreiging voor gevestigde overtuigingen? Angst voor de snel veranderende samenleving? Misschien het laatste.
Wat mij in de reactie van mevrouw Bezemer opvalt is haar argument dat het een gevoelige kwestie voor christenen is. Zeker nadat zij eerder schrijft dat discriminatie uit den boze en onvoorwaardelijke liefde een kernwaarde is.
Ik vraag mij af wat overtuiging met seksuele voorkeuren te maken heeft. Maar er is nog iets anders aan de hand; kennelijk is het alleen aan andersdenkenden of niet-gelovigen om rekening te houden met - in dit geval - een religieuze overtuiging.
Een veelkleurig zebrapad is voor geen enkele overtuiging een bedreiging en zou moeten kunnen rekenen op de sympathie van ieder weldenkend mens.
Laten wij blij zijn dat wij in Nederland, het land van Erasmus, en in West-Europa in vrijheid leven. Met respect voor iedereen en voor een vrij en onafhankelijk gedachtengoed. Maar net zo belangrijk: de vrijheid om te leven naar je persoonlijke voorkeuren.
Dus kom maar op met dat regenboog zebrapad. Liefst op een plek waar onze democratische waarden samenkomen."

Henk Leenheer,
Barendrecht