Frank van Riet
Frank van Riet Foto:

Frank van Riet schrijft boek over ‘foute’ politieman

HEERJANSDAM – Was politieman Harry Evers een Jodenjager of een verzetsheld? Deze vraag ligt vandaag nog steeds gevoelig in Dordrecht. De Heerjansdamse historicus Frank van Riet besloot het uit te zoeken. Na jaren onderzoek verschijnt in oktober zijn boek De Dordtse Affaire.

Op een aanzienlijk deel van de Dordtse bezettingsgeschiedenis rust al vanaf de bevrijding in 1945 een taboe. Was politieman Harry Evers een oorlogsmisdadiger of speelde hij juist een heldenrol in het verzet? Historicus Frank van Riet raakte tijdens zijn promotieonderzoek over de Rotterdamse politie in de oorlog, geïntrigeerd door de bezettingsgeschiedenis van Dordrecht. Hij startte een onderzoek om de vele onbeantwoorde vragen te beantwoorden. Van Riet komt na 80 jaar met opzienbarende ontdekkingen en conclusies.
Het verleden leeft na al die jaren nog steeds voort en liet diepe sporen na. Drie Dordtse mannen van de politieke politie werden beruchte handlangers van de bezetter. Een van hen, Harry Evers, zou een dubbelspel hebben gespeeld. Terwijl hij bekend stond als een fanatiek Jodenjager, zou Evers op ingenieuze wijze hebben samengewerkt met de top van de illegaliteit.
Omdat deze top Evers tot het bittere einde steunde, kon hij na de bevrijding schijnbaar moeiteloos het uniform van de Binnenlandse Strijdkrachten aantrekken. Hij werd zelfs hoofd van het plaatselijke Bureau Nationale Veiligheid, terwijl zijn directe collega’s in interneringskampen werden opgesloten. De Dordtse illegaliteit raakten tot op het bot verdeeld.
Frank van Riet probeert in zijn boek de vele onbeantwoorde vragen te beantwoorden. Aan welke kant stond Evers? Waarom bleef de top van de illegaliteit hem steunen? Wist hij te veel over zaken rond de illegaliteit die het daglicht niet konden verdragen? Hoe konden de drie Dordtse politiemannen uitgroeien tot beruchte en gevreesde handlangers van de bezetter? Waren zij representatief voor het hele Dordtse politiekorps?
Door gebrek aan een diepgaand historisch onderzoek in het verleden waren deze vragen nooit eerder beantwoord. Er leek sprake te zijn van een heuse ‘Dordtse affaire', waar nagenoeg niemand meer aan herinnerd wilde worden. De gebeurtenissen vertonen dezelfde kenmerken als andere spraakmakende affaires waarmee Nederland na de bevrijding te maken kreeg, zoals de Velser affaire en de affaires Sanders, Weinreb en Menten.

In 2010 besteedde Sytze van der Zee in zijn boek ‘Vogelvrij, de jacht op de Joodse onderduiker' een hoofdstuk aan Harry Evers. Er verschijnt nu voor het eerst een compleet boek over deze zaak.
‘De Dordtse Affaire' door Frank van Riet (ISBN : 9789089750617) telt 375 pagina's en kost 27,95 euro. Het boek ligt vanaf 22 oktober in de boekwinkel.