Raad slikt bittere pil: toch betaald parkeren in Stationstuinen

BARENDRECHT - Met tegenzin stemde een meerderheid van de gemeenteraad dinsdag in met betaald parkeren in de toekomstige wijk Stationstuinen.

In januari was de hele gemeenteraad nog voor gratis parkeren in de nieuwe wijk ten oosten van het station. Inmiddels blijkt dat er dan minder betaalbare woningen kunnen worden gebouwd. Ook loopt Barendrecht wellicht miljoenen aan subsidies mis.

Bezoekers en werknemers in de wijk gaan betalen voor het parkeren. Er komt ook betaald parkeren op het parkeerdek van het NS-station. Met NS wordt gesproken over een tarief en over de manier waarop treinreizigers worden gecompenseerd. Er komt betaald parkeren op het parkeerdek, om te voorkomen dat mensen uit de Stationstuinen daar gratis gaan parkeren en de plaatsen van treinreizigers innemen.

Omdat het vorige college al wist dat gratis parkeren onhaalbaar was, voelt de EVB-fractie zich voor een voldongen feit gesteld. Dat zei woordvoerder René Schuurman. “Het voorliggende plan van 3000 woningen, met daarin sociale huurwoningen, betaalbare woningen en woningen in het hogere segment, is alleen maar mogelijk wanneer we op korte termijn gebruik maken van subsidies van het Rijk. EVB heeft in haar tienpuntenplan duidelijk aangegeven meer betaalbare woningen te willen realiseren, met dit plan wordt daar in de komende jaren invulling aangegeven. Wij zijn van mening dat het belang van betaalbare woningen voor Barendrechters nu zwaarder weegt dan het invoeren van gereguleerd en betaald parkeren in deze nieuwe wijk.”

Ook de meeste andere partijen zagen geen andere keus dan in te stemmen met betaald parkeren.

Als enige stemde SGP/CU tegen. Fractievoorzitter Leendert Mijnders vindt dat de wijk terug naar de tekentafel moet, om te voorkomen dat er betaald parkeren wordt ingevoerd. Hij waarschuwde dat de blauwe zone rond het station steeds verder zal worden uitgebreid. Met ‘extra bonnenschrijvers’. Volgens Mijnders dreigt Stationstuinen een Rotterdamse stadswijk te worden met parkeertarieven die daar gewoon zijn. “Maar Barendrecht is geen Rotterdam.”
Mijnders wees op mensen die een auto nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld een baan hebben in de Rotterdamse haven. “SGP/CU is er voor jullie. Wij gaan ervoor zorgen dat dit wordt teruggedraaid.” Al duurt dat vier of acht jaar, Mijnders belooft dat zijn fractie zich daarvoor zal inzetten.

Wethouder Dirk Vermaat beloofde dat er binnen deze raadsperiode in geen enkele bestaande wijk betaald parkeren wordt ingevoerd.


Vergunning nodig voor balkonglas

BARENDRECHT – Voor het aanbrengen van beglazing op het balkon is een omgevingsvergunning nodig. Dat schrijft wethouder Lennart van der Linden in antwoord op vragen van gemeenteraadslid Cicilia Rijsdijk (EVB).

Aanleiding voor de vragen is het vallen van glazen windschermen bij het appartementencomplex aan de Swarttouwhaven. Er kwam een glazen scherm op een terras terecht. 

Volgens de wethouder is er contact geweest met de vereniging van eigenaren (VVE) van het gebouw. “Daarbij is meegedeeld dat de balkonbeglazing omgevingsvergunningplichtig is.” Omdat er voor de meeste balkons geen vergunning is, moet de beglazing nu open worden gezet en worden gebundeld, zodat er geen glas meer kan vallen.

Enkele mensen hebben nu alsnog een omgevingsvergunning aangevraagd. “De constructeur beziet of de constructie veilig is en het juiste glas is aangebracht. Als geen omgevingsvergunning kan worden verleend omdat niet aan de eisen wordt voldaan, dan zal de balkonbeglazing in het geheel moeten worden verwijderd.”
Risico's
Met een omgevingsvergunning zijn niet alle risico’s uitgesloten, erkent de wethouder. Bijvoorbeeld door een beschadiging of door een braam in de geleidingsrails, zou het glas toch kunnen breken. “In dat geval zijn zowel de eigenaar als de VVE verantwoordelijk.”

Volgens een van de bewoners hebben zeker drie appartementen aan de Swarrtouwhaven de balkonbeglazing iedere dag gesloten, ondanks de mededeling van de gemeente. Woensdagochtend was er nog niet gehandhaafd.