Burendag in de Lavendelhof.
Burendag in de Lavendelhof. Foto:

Te weinig steun voor regenboogzebrapad

BARENDRECHT – Er komt geen regenboogzebrapad. Maar de gemeenteraad wil zich wel inzetten voor het tegengaan van discriminatie. Dat was dinsdag de uitkomst van een lange discussie.

Op de agenda van de gemeenteraad stond dinsdag het burgerinitiatief voor een regenboogzebrapad tegenover Het Kruispunt. Maar al snel bleek dit een vergissing te zijn. De gemeenteraad gaat helemaal niet over het aanbrengen van een zebrapad. Zo is dat in de afspraken tussen de gemeenteraad en het college vastgelegd. “Het verven van tegels is een bevoegdheid van het college”, zei burgemeester Veldhuijzen nuchter. Het plan wordt nu verder door het college besproken.

Aan het eind van de vergadering lag het idee toch ineens weer op tafel. Het zebrapad was één van de wensen van de PvdA in de motie ‘Impuls LHBTI+ gemeenschap Barendrecht’. Volgens PvdA-raadslid Tina Jakoeb worden ook in Barendrecht mensen lastiggevallen, omdat ze tot de LHBTI+-gemeenschap behoren. Een regenboogzebrapad zou voor hen morele steun betekenen. Jakoeb vroeg ook om een onderzoek naar de aard en omvang van LHBTI+-discriminatie in Barendrecht.

Voor het zebrapad bleek al snel geen meerderheid in de gemeenteraad te zijn. Zo’n zebrapad is geen oplossing voor het probleem. “Daar is veel meer voor nodig”, zei Nicoline Blankenstein (EVB). Voor SGP/CU en CDA heeft de regenboog vooral een Bijbelse betekenis. Daar ga je niet overheen lopen, stelde Lydia Verkade (SGP/CU). “We vragen respect voor de grote groep in Barendrecht die dat gevoel deelt.”
Nadat de PvdA een nieuwe motie had ingediend, nu zonder zebrapad, nam de steun niet toe. EVB heeft er bezwaar tegen dat de motie alleen opkomt voor de LHBTI+-groep. Nicoline Blankenstein (EVB) wil een veilige omgeving voor iedereen. Lydia Verkade (SGP/CU) sloopt zich daarbij aan. Zij stelde dat het bij discriminatie in de helft van de gevallen gaat om de etnische achtergrond.
Arie Kooijman (GL) vroeg begrip voor de LHBTI+-groep, die wil emanciperen. Hij waarschuwde dat, als er aandacht komt voor alle groepen, er uiteindelijk niets gebeurt.
Wethouder Miranda de Hoop gaat nu op zoek naar cijfers. De discussie wordt voortgezet in de raadscommissie. De motie kwam daarom nu niet in stemming, maar wordt aangehouden.
"‘Elke verandering begint bij jezelf’. Dus, als wij als gemeente onze inwoners willen inspireren om acceptatie te bevorderen, dan moeten wij bij onszelf beginnen. De regenboogvlag wordt al sinds 2016 gehesen. Het is tijd voor de volgende stap. “ aldus PvdA-fractievoorzitter Tina Jakoeb.


Gasten in Podium Vis

BARENDRECHT - Iedere dinsdag tussen 20 en 22 uur biedt presentator Jos Vis op Exxact Barendrecht een podium aan interessante gasten. Met op 4 oktober tussen 20 en 21 uur Energieteam Barendrecht. Op initiatief van het Repair Café Barendrecht worden een aantal huizen in Barendrecht nog voor de winter geïsoleerd.
Tussen 21 en 22 uur zijn mensen van de Barendrechtse Uitdaging te gast. Op 18 oktober vindt er het Barendrechts Maatschappelijk Business Event plaats.


Lavendelhofflat viert Burendag

BARENDRECHT - Op vrijdagmiddag 23 september hielden de bewoners van de Lavendelhof(flat) hun eerste ‘Burendag'. Onder uitstekende weersomstandigheden voor de tijd van het jaar organiseerde de BAGL (Bewoners Advies Groep Lavendelhof(flat) dit samenzijn.