Hondenbezitter wil waar voor z’n belastinggeld

BARENDRECHT - Op korte termijn worden een paar kleine ergernissen van hondenbezitters aangepakt. Een grotere aanpassing van het hondenbeleid, met inspraak voor wijkbewoners, gaat langer duren. Dat bleek op de avond van Dierendag in de raadscommissie Ruimte.

In de commissie stond op verzoek van raadslid Roeland Bol (EVB) het hondenbeleid op de agenda. In De Schakel van afgelopen week riep Bol hondenbezitters op om van zich te laten horen. Dat had resultaat. Er waren zeven insprekers. Daarnaast kwamen er bij de raadscommissie nog 31 schriftelijke inspraakreacties binnen.

Bakken
Bijna alle insprekers drongen aan op het terugplaatsen van de afsluitbare hondenpoepbakken. Op plaatsen waar deze bakken door vandalisme waren vernield, is vaak een open prullenbak geplaatst. Maar eksters en kraaien zoeken in die bakken naar eten en gooien de poepzakjes op de grond.

De losloopgebieden en hondenuitlaatplaatsen zijn vaak slecht gemarkeerd. Bovendien zouden ze onvoldoende gemaaid worden. De veel gebruikte hondenuitlaatplaats op de geluidswal aan de drukke Sweelincklaan, is niet veilig te bereiken. Hier zou een oversteekplaats moeten komen.

Op verschillende plaatsen grenzen losloopgebieden voor honden aan een fietspad of aan de rondweg. Deze gebieden zouden met een hek moeten worden afgezet, zodat er een veilige hondenspeelplaats ontstaat.

Etiquette
Hedy Mingelen heeft een hondenschool. Zij verwacht dat veel mensen met hun hond naar een goede hondenspeelplaats zullen gaan. Ze pleitte ook voor ‘hondenetiquette’, goed gedrag waardoor problemen tussen honden, hun baasjes en mensen zonder hond worden voorkomen. Daarbij wijst ze op onnodige irritatiepunten, zoals poep op de stoep, honden die in huis blaffen en honden die tegen gevels of fietsen plassen. Dat kan allemaal worden voorkomen, aldus Mingelen.

Hondenbelasting
Er werd slechts een enkele opmerking gemaakt over de hondenbelasting.
Lees verder op pagina 3.