Aantal partijen wil einde hondenbelasting

Vervolg van voorpagina

De hondenbelasting is in de omliggende gemeenten afgeschaft. ‘Achterhaald', vond inspreker Kievit. Verschillende insprekers gaven aan dat ze er geen bezwaar tegen hebben, als het geld voor het hondenbeleid wordt gebruikt. Op de website van de gemeente wordt dat ook beloofd.

In 2017 werd een petitie voor het afschaffen van de hondenbelasting door 525 mensen ondertekend. “Over die petitie werd nooit meer iets vernomen”, constateerde Roeland Bol.

Leendert Mijnders (SGP/CU) kondigde aan dat hij bij het behandelen van de begroting voor 2023 met een voorstel komt om de hondenbelasting af te schaffen. “Want we heffen ook geen belasting op katten of fietsen.” Hij kan in ieder geval op steun rekenen van D66, VVD en PvdA.

Roeland Bol (EVB) had geen begrip voor komende motie, omdat het vorige college vier jaar lang niets heeft gedaan aan de hondenbelasting. “Maar nu zit er een wethouder van EVB en komt u met het voorstel om de hondenbelasting af te schaffen. Ik vind dat laag.”

Al in 2013 is er in de gemeenteraad een motie aangenomen om de oversteekplaats naar de hondenuitlaatplaats op de geluidswal bij de Sweelincklaan veiliger te maken. Daar is nooit iets meegedaan. “Wij hebben allemaal gefaald om deze problemen op te lossen. Het is goed om excuses aan te bieden aan de hondenbezitters. Als SGP/CU bieden wie die dan ook aan”, aldus Mijnders.

Wethouder
Wethouder Dirk Vermaat beloofde om op korte termijn uit te zoeken hoe het zit met de verdwenen afsluitbare hondenpoepbakken. Ook verdwenen markering van hondenuitlaatplaatsen kunnen snel worden hersteld. Er is meer tijd nodig voor afgerasterde uitlaatplaatsen of de aanleg van een hondenspeeltuin.

De hele raad drong er bij de wethouder op aan om met het aanpassen van het hondenbeleid niet te wachten tot 2024. Vermaat gaat z’n best doen om het eerder op de agenda te krijgen. Met inspraak van hondenbezitters en van mensen zonder hond. In het verleden zijn er per wijk avonden gehouden waarop bewoners hun mening konden geven over de veranderingen.