(foto: John Hooimeijer)
(foto: John Hooimeijer) Foto: JOHN HOOIMEIJER

Eretitel met Indonesische tintje

BARENDRECHT - Het werd een Indonesische middag afgelopen zaterdag in Derby’s Dojo, de sportschool van Derby Haagsma.

De dag stond in het teken van nieuwe en oude vriendschappen binnen de Indo-Europese vechtsport: Grootmeester - sikung in het Maleis - René Kraft van Ermel van Kempo Kuntao Nederland verzorgde een gasttraining in het Kuntao, een traditionele vechtsport uit de Indonesische archipel. Yenny Luu, meervoudig wereldkampioen en bekend van haar optreden in Holland's Got Talent die haar demonstratieteam een plek in de finale bezorgde en Rogier Fremouw lieten een aantal typische zelfverdedigingstechnieken zien aan een geïnteresseerde zaal vol vechtsporters.
Olivier Blancquaert, voorzitter van de Nederlandse Pencak Silat Federatie (NPSF) was ook aanwezig. Samen met de NPSF willen de scholen van René Kraft van Ermel en Derby Haagsma, beiden geboren in Jakarta, de Indo-Europese en Indonesische cultuur in sport en traditie meer onder de aandacht brengen.
Een aantal deelnemers werd geëerd. Derby Haagsma ontving uit handen van de hoogst gegradueerde kuntao grootmeester René Kraft van Ermel en de NPSF-voorzitter Olivier Blancquaert de zesde Dan. Deze eregraad geldt als een zeldzaamheid in de vechtsportwereld.
Yenny Luu ontving de vijfde Dan-graad voor haar kunst en kunde in de Kuntao, en mag zich daarmee grootmeester noemen. Roger Fremouw, decennia lang leraar en belangrijk lid van het demonstratieteam van Kempo Kuntao Nederland ontving de derde Dan-Graad.