Joop Delmee en Arjan de Haan.
Joop Delmee en Arjan de Haan. Foto:

Bewoners: meer handhaving op Havenhoofd

door Arco van der Lee
BARENDRECHT – De bewoners van de Reuchlinhaven willen betrokken worden bij de nieuwe inrichting van het Havenhoofd. Ook wijzen ze op het gebrek aan handhaving op het markt- en horecaplein van Carnisselande.

Joop Delmee en Arjan de Haan zijn lid van de Vereniging van eigenaren (VVE) de flat aan de Reuchlinhaven 16 - 90. Delmee is voorzitter, De Haan woordvoerder van de VVE. Ze wonen in een appartementencomplex waarvan de bewoners een mooi uitzicht hebben over het Havenhoofd, de wijk en (afhankelijk van de verdieping) de verdere omgeving. Zowel Delmee als De Haan wonen hier al 15 jaar, vanaf de oplevering van het gebouw.

Het Havenhoofd is een kaal plein. Tot kort geleden werd gedacht dat er niets mogelijk was, omdat er een parkeergarage onder het plein ligt. Dat zou de draagkracht beperken. Dat blijkt mee te vallen.

Parkplein

Nog tijdens het vorige college is gestart met het maken van een plan voor de herinrichting van het Havenhoofd. De bewoners zijn hier erg weinig bij betrokken, stellen Delmee en De Haan. Nu ligt er een opzet, genaamd ‘Parkplein’. Ze zijn er niet ontevreden over, maar vinden dat de bewoners bij de uitwerking ervan betrokken moeten worden. “Meer groen op het plein is prima. Maar er moet wel plaats blijven voor hoogwerkers”, zegt Joop Delmee. Hij doelt op de hoogwerkers van glazenwassers en voor onderhoud en op verhuisliften. Zij moeten een aantal meters uit de gevel geplaats kunnen worden om hun werk te kunnen doen. Op de eerste tekeningen ziet dat er niet goed uit, stelt Delmee.

Handhaving

Een punt van zorg is het toenemende aantal bezorgscooters en bezorgfietsen. Nu ook nog pizzeria Domino’s zich aan de Reuchlinhaven gaat vestigen, dreigt de situatie uit de hand te lopen. Beide heren vrezen dat het voetpad steeds vaker versperd wordt door fietsen en scooters van de bezorgers. Vooral voor mensen met een scootmobiel of rollator is dat een probleem.

Het op parkeerplaatsen van auto’s neerzetten van de bezorgscooters is volgens de heren van de VVE geen oplossing. Er is in de buurt al een tekort aan parkeerplaatsen. “Van donderdag tot en met zondag is het parkeren hier in de buurt al een drama”, zegt Arjan den Haan.

“We hebben als VVE bezwaar gemaakt tegen de vestiging van Domino’s. Diverse bewoners hebben dat ook op persoonlijke titel gedaan”, vertelt voorzitter Delmee.

Naast de overlast door de scooters is de overlast door groepen jongeren een ergernis voor de bewoners. “Eigenlijk speelt dat al sinds het begin”, zegt Delmee. Het zijn soms groepen van dertig jongeren. “Dat ze er zijn is op zich geen probleem. Ze moeten ook ergens heen. Maar wat ze vernielen, de rommel die ze achterlaten en de geluidsoverlast die ze veroorzaken. Vaak tot diep in de nacht.” Er zou ook sprake zijn van intimidatie en geweld naar bewoners en naar bezoekers van de horeca.

Afval

Delmee toont foto’s van een bankje met daar omheen een heleboel afval. Er staan een prullenbak naast, maar die gebruiken was blijkbaar te veel moeite.

De klacht van de bewoners wordt direct geïllustreerd door een klein groepje jongens. Ze nemen plaats op een bankje aan het water en openen flesjes en blikjes. Binnen een paar minuten liggen er allerlei lege verpakkingen op de grond. En de prullenbak naast het bankje? Die is niet één keer gebruikt.

Wat Delmee en de Haan betreft zou er door de politie meer gehandhaafd moeten worden op het Havenhoofd. “Ons streven is een goede samenwerking tussen de gemeente, ondernemers, politie en handhaving”, besluiten ze.