Shirley de Vroedt: 'Ik woon hier prima'.
Shirley de Vroedt: 'Ik woon hier prima'. Foto:

Wandelen door de Zeeheldenbuurt (15): Shirley de Vroedt

Algemeen

BARENDRECHT – Haar huis is al duidelijk een dagje ouder, maar Shirley de Vroedt heeft het naar haar zin in de Trompstraat. “Een eengezinswoning met een grote tuin, dat krijg ik nooit meer in m’n uppie.”

Shirley had vier jaar geleden een woning nodig. Via de wachtlijst van Woonnet Rijnmond kwam ze in aanmerking voor een huis in de Trompstraat. Daarbij was al duidelijk dat de wijk binnen een paar jaar gesloopt zou worden. “Ik heb een tweejarig contract gekregen. In de tuin heb ik niet te veel geïnvesteerd, omdat het maar voor twee jaar was. Als ik geweten had dat het vier jaar zou worden, dan had ik er meer aan gedaan.”

“Ik kende de buurt al van het langsfietsen, want ik heb op Calvijn Buitenoord gezeten”, vertelt ze. Dat het huis gesloopt zou gaan worden was bij de bezichtiging al bekend. “Maar mijn huis zag er best wel goed uit, met een nette keuken. Ook de douche had een beurt gehad. Maar natuurlijk is het huis al wat ouder. Door de houten vloeren is het super gehorig. En als je een spijker in de muur slaat, brokkelt de muur af. Maar ik woon hier prima.”

Ons kent ons

Vier jaar geleden woonden er nog veel mensen die al jarenlang in de wijk woonden. “In de zomer zaten ze met mooi weer vaak buiten. Dat was heel gezellig. Ik kwam hier ook oud-collega’s tegen, want ik heb bij de kringloopwinkel gewerkt. Het was in de wijk echt ons kent ons.”

Inmiddels zijn de oorspronkelijke bewoners vertrokken en een deel van de huizen staat leeg. Maar de meeste woningen zijn nog bewoond, door mensen met een tijdelijk huurcontract (zoals Shirley) of vluchtelingen uit Oekraïne. “Iedereen is nu erg op zichzelf”, constateert Shirley. “Je zegt op straat ‘hoi’ tegen elkaar en we nemen elkaars pakjes aan. Maar dat is het.” Oud-bewoners komen nauwelijks nog in de wijk kijken. “Alleen mijn oud-buurvrouw komt nog weleens aan de deur.”

Thuiswerken

Sinds corona blijkt het huis ook geschikt te zijn om thuis te werken. Shirley werkt als Teamleider Klantenservice bij vervoerder Trevvel. Een deel van de week doet ze dat vanuit huis. 

Shirley de Vroedt is hard aan het zoeken naar een nieuw huis, want het kan niet lang meer duren voordat de Zeeheldenbuurt wordt gesloopt. “Ik ben al bij een paar huizen wezen kijken. Maar elke keer heb ik het net niet.” Voorlopig geniet ze nog van het wonen in de Trompstraat. 

Shirley de Vroedt in de Trompstraat.