Afbeelding
Foto:

School taxi’s

Dit jaar word ik elke dag gebracht en gehaald van school naar huis met de taxi. En ik heb inmiddels al heel wat meegemaakt. Op dit moment heb ik voor de ochtend en de middag een vaste taxichauffeur, maar daarvoor was het soms een nachtmerrie (soms nog steeds). 

We kregen constant andere taxichauffeurs en het was elke keer afwachten hoeveel ik hen moest uitleggen om de rit soepeltjes te laten verlopen. Nadat onze taxi kinderen ophaalt van mijn school moeten we nog naar een basisschool om daar kinderen op te halen. Dan moeten we de namen door geven aan de docent bij de deur zodat een andere docent ze kan ophalen uit de klas.
Dit hele proces hangt af van goede communicatie en valt dus direct in duigen wanneer: de taxichauffeur de namen niet kan uitspreken (want Nederlands is niet zijn eerste taal), hij de kinderen niet herkent (want die heeft hij natuurlijk nog nooit eerder gezien), de docent in het klaslokaal niet het goede kind naar buiten stuurt, of het kind in kwestie reageerde niet op zijn eigen naam.
Aangezien ik de oudste ben in de bus, was ik meestal diegene die dit oploste. Ik vertelde de namen aan de docent, loodste de kinderen naar de taxi, deed hun gordel om omdat ze dat niet zelf kunnen en de taxichauffeur dat niet wist.
Ik zorg ervoor dat iedereen naast het juiste kind zit zodat er geen ruzie ontstaat, ik zorg ervoor dat dat ene kleine kind dat weet hoe hij het kinderslot kan omzeilen niet bij de deur komt te zitten. Ik functioneerde soms zelfs als TomTom omdat een taxichauffeur de adressen en namen niet kon lezen. Kortom het was een nachtmerrie.
En soms is het nog steeds een nachtmerrie ,want niet zo lang geleden zijn de kinderen in mijn taxi erachter gekomen, dat als je met een goede reden komt de taxichauffeur jou misschien eerder thuis brengt. Dus dan ontstaan er discussies wie de betere reden heeft. De een voelt zich niet lekker, de ander heeft een afspraak, iemands telefoon is bijna leeg, of iemand heeft van tevoren al het taxibedrijf gebeld om eerder thuis te worden gebracht. En dit alles proberen ze dan te communiceren met een taxichauffeur die nog Nederlands aan het leren is.

Ondanks dit alles ben ik dankbaar dat ik met de taxi kan worden gebracht, zeker in de ochtend. Van de vele taxichauffeurs die ik heb gehad doen allen hun best. En zijn sommige geniaal in de routes die ze kunnen vinden, de Google Maps functies die ze gebruiken en het geduld wat ze uitoefenen.