EVB: winkels op zondag vanaf 10 uur open

BARENDRECHT – Echt voor Barendrecht (EVB) heeft een voorstel ingediend om de koopzondag voortaan niet meer om 12 uur naar om 10 uur te laten beginnen.

Het voorstel is er gekomen na overleg met een aantal grootwinkelbedrijven. In het voorstel worden genoemd: Ikea, Karwei Carnisselande, Praxis, Jumbo, Albert Heijn en Dirk van den Broek. Inmiddels is er ook steun vanuit woonboulevard Reijerwaard.

Barendrecht kent sinds 2015 een koopzondag, waarbij de winkels van 12 tot 18 uur open zijn. Voor 12 uur is destijds gekozen om de kerkgang op zondagmorgen te ontzien.
“De winkeliers zijn zeer tevreden over de koopzondagen en zo ook de Barendrechtse inwoners die hier veel gebruik van maken. Met name de supermarkten, bouwmarkten en meubelboulevards hebben hier veel baat bij”, schrijven de EVB-raadsleden Els Schaap en Cicilia Rijsdijk in hun voorstel.

Inmiddels gaan in Albrandswaard en Rotterdam winkels op zondag eerder open dan in Barendrecht, wat de Barendrechtse winkels klanten zou kosten. Bovendien winkelen mensen tegenwoordig liever overdag dan ’s avonds. Het vervroegen van de openingstijd op zondag zou hieraan tegemoet komen.

College
Het college heeft welwillend gereageerd op het voorstel van EVB. Wel merkt het college op dat de indieners Schaap en Rijsdijk niet met kleine ondernemers en niet met kerken hebben gesproken.
“Kerken kunnen deze verruiming van de winkeltijden op zondag ervaren als een inperking van de zondagsrust. Ook kan het straatbeeld in de ochtend drukker worden. Er kunnen hier en daar conflicten met de kerkgang in de ochtend optreden”, schrijft burgemeester Veldhuijzen namens het college.

Oppositie
De andere partijen in de gemeenteraad reageerden afwachtend of negatief op het voorstel. Cees Schaap (VVD) maakt zich zorgen om de kleine ondernemers. Arie Kooijman (GL) deelt die zorg. "Het gaat in dit voorstel om geld. Andere waarden zitten er niet achter”, constateert hij.

Vervolg op pagina 5.