Locatie Kruidentuin heette vroeger Meliom.
Locatie Kruidentuin heette vroeger Meliom. Foto:

Nieuw: ‘Levende Adventskalender’

BARENDRECHT – Er wordt dit jaar voor het eerst een ‘Levende Adventskalender’ georganiseerd in Barendrecht.

“Iedereen kent wel de Adventskalender, waarbij iedere dag tot aan Kerst een deurtje geopend mag worden met daarachter een cadeautje, chocolaatje of een spreuk. Met de ‘Levende Adventskalender’ zullen er echte deuren opengaan en willen we ontmoeting in de wijk stimuleren”, legt Yolanda Hekkert uit.
“Graag willen we een lichtsnoer van adressen vormen in de donkere dagen voor Kerst, waar buurtbewoners welkom zijn. Dagelijks vanaf 1 december tot en met 24 december zullen echte deuren geopend worden, waar buurtbewoners welkom zijn. Het doel is ontmoeting en verbinding in de wijk onder het genot van een kopje koffie. De laagdrempelige ontmoeting staat voorop. Iedereen is welkom! Een tegen eenzaamheid.”
Er worden nog twee adressen gezocht van inwoners, die hun huis willen openstellen voor een informele ontmoeting voor een ochtend, middag of avond voor maximaal twee uur op een dag in de maand december. Na aanmelding worden de uitgebreid geïnformeerd over wat ze kunnen verwachten.
We hopen velen bezoekers te ontmoeten. Je kunt je als bezoeker vooraf aanmelden, maar dit is niet verplicht. Bedenk wel, soms komen er zes op een dagdeel, soms niemand.
De adressen die meedoen staan op de website van de Diamantgemeente. Op die site kunnen mensen zich ook aanmelden: www.diamantgemeente.nl . Vanaf half november staat hier de adressen en het aanmeldformulier online.
“Wij zien uit naar mooie ontmoetingen en verbondenheid. Jong en oud, iedereen is welkom. Het is fijn om ook in de maand december elkaar een warm welkom te geven!”, aldus Yolanda Hekkert.
Voor opgeven of meer informatie mail naar yolandabioch@hotmail.com of stuur een appje naar Yolanda Hekkert via 06 – 38386532. Geef aan welke dag(en) en tijd de voorkeur heeft.


De Kruidentuin bestaat 50 jaar

BARENDRECHT - Vandaag, donderdag 3 november viert Stichting De Overburen het 50-jarige bestaan van de locatie Kruidentuin in Barendrecht.
De locatie werd in 1972 geopend en droeg toen nog de naam Meliom (‘met liefde in ons midden'). Onder die naam is de instelling nog steeds bij veel buurtbewoners bekend.
Het jubileum wordt door de cliënten samen met verwanten, vrijwilligers en begeleiders gevierd tijdens een feestmiddag en avond met een poffertjeskraam, een ijscokar, een accordeonspeler en natuurlijk champagne en taart.
De locatie aan de Kruidentuin 9 staat midden in een rustige woonwijk, en dat is een mooie plek aldus teammanager Anita Haveman. Anita Haveman: "We zijn echt onderdeel van de wijk. Dat sluit aan bij de naam van onze organisatie ‘De Overburen', en waar wij voor staan. De cliënten die wonen bij de Kruidentuin ontvangen niet alleen zorg, ze hebben iets te bieden als (over)buren in de wijk. Zo brengen ze cadeautjes rond aan (eenzame) ouderen, en gaan we regelmatig de wijk in om zwerfafval op te ruimen. En jaarlijks organiseren we een burendag. En dat hopen we zeker nog eens 50 jaar te doen.”
De locatie is een paar keer verbouwd en is het aantal cliënten toegenomen. De Kruidentuin biedt nu ruimte aan 28 cliënten, die samen met verwanten, begeleiders en vrijwilligers zoeken naar manieren om mee te blijven doen aan de maatschappij. Stichting De Overburen kan daar hulp goed bij gebruiken, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Meer informatie op www.de-overburen.nl of mail een aanmelding als vrijwilliger naar
welkom@de-overburen.nl.