Peter Manders in de De Ruyterstraat: 'Het is ons oudste bezit'.
Peter Manders in de De Ruyterstraat: 'Het is ons oudste bezit'.

Wandelen door de Zeeheldenbuurt (16, slot): Peter Manders

Algemeen

BARENDRECHT – De Zeeheldenbuurt wordt begin volgend jaar gesloopt. Maar waarom blijven de huizen niet staan? Aan het slot van deze serie wandelen we met Peter Manders door de wijk. Hij kan het uitleggen.

Peter Manders is sinds zeven jaar directeur-bestuurder van woningcorporatie Patrimonium. Komt hij zelf weleens in de Zeeheldenbuurt?
 “Vaak zat”, is het zuidelijke antwoord aan het begin van onze wandeling. “Ik pak bijna elke week tussen de middag een keer de fiets. We fietsen dan naar één van onze complexen om te kijken wat er speelt. Meestal fietst onze financiële man dan mee.” Op die manier wil Peter Manders zelf een beeld krijgen van de buurten waar de huizen van Patrimonium staan.

Sloop

Manders fietste ook door de Zeeheldenbuurt. “Het is ons oudste bezit”, vertelt hij. De sloop van deze woningen is nooit vanzelfsprekend geweest. “In principe laten we de woningen die we bezitten staan. Dat is de beste en eenvoudigste oplossing.” Dat er aan de woningen van deze buurt iets moest gebeuren, was wel duidelijk. “Wat is er voor nodig om weer dertig jaar met deze woningen door te kunnen? Dat is de vraag die we ons gesteld hebben”, legt Manders uit.
De huizen zouden een nieuw dak, een nieuwe gevel, nieuwe vloeren en een nieuwe badkamer nodig hebben. De bewoners zouden er tijdens de werkzaamheden voor langere tijd uit moeten.
“Er zou heel veel moeten gebeuren. En je hebt daarna nog steeds een kleine woning, waar de deur van de wc niet dicht kan als je op de pot zit. Bovendien was het nog niet zeker of de fundering geschikt was voor het isolatiepakket van de woning. “Bijna voor het zelfde geld kunnen we grotere woningen nieuw bouwen. We zijn toen in overleg gegaan met de bewoners.”

Ruime tuinen

Wandelend door de Trompstraat is duidelijk dat de huizen hun beste tijd gehad hebben. Op sommige plekken is de gevel al een keer hersteld. Langs het pad tussen de Trompstraat en de De Ruyterstraat zien we de grote schuren en ruime tuinen achter de huizen. Dat mensen in de jaren vijftig hun huis ‘een paleisje’ noemden, begrijpt Peter Manders wel.

“De huizen zijn vlak na de oorlog gebouwd. Mensen kregen hier een eigen huis met een tuin. Dat voorzag in een behoefte. De bouw van de wijk was een prestatie, maar je ziet dat op meer plaatsen in Nederland.”
Jarenlang hebben mensen hier naar tevredenheid gewoond. En Patrimonium heeft nooit moeite gehad met de verhuur van de woningen, vertelt Manders.

De voorbereidingen voor de sloop van de buurt starten naar verwachting in april 2023. “We hebben 25  woningen om niet aan de gemeente beschikbaar gesteld. Zij richtten ze in en stelden ze beschikbaar aan mensen uit Oekraïne.”  Op dit moment zoekt de gemeente naar een andere locatie waar zij de Oekraïense vluchtelingen kunnen onderbrengen. 

Tentoonstelling 

De huidige Zeeheldenbuurt telt 88 woningen. Deze worden vervangen door 99 nieuwe woningen, zowel eengezinswoningen als appartementen.

Maar eerst is er de tentoonstelling over de wijk bij de Historische Vereniging Barendrecht, op 11 en 12 november. “Voor de oud-bewoners is het een mooie manier om dit af te sluiten”, zegt Peter Manders. Hij gaat zeker kijken.

Boekje

Dit is het laatste deel van de serie over de Zeeheldenbuurt. Alle afleveringen zijn te vinden op de website van De Schakel: www.
deschakelbarendrecht.nl.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling brengt de Historische Vereniging Barendrecht een boekje uit over de buurt. Daarin zijn ook de verhalen van deze serie opgenomen. Het boekje kost 3.50 per stuk per stuk en is te koop op de tentoonstelling.

Impressie van de nieuwe Zeeheldenbuurt.