Winkelen op zondag (1)

"Het is al vaker aangetoond dat door de winkeltijden te verruimen geen extra klanten worden aangetrokken, er is alleen meer spreiding, dus in die zin schieten de winkels er niet veel mee op.
Maar daar komt nog iets bij, in deze tijden waarin we personeelskrapte hebben, waar we allemaal goed letten op onze energierekening vind ik het heel bijzonder om meer ruimte te geven winkels langer te openen in plaats van minder. Als je een beetje logisch nadenkt, zou het beter zijn om de winkels misschien zelfs wel mínder lang open te houden, dat scheelt personeel en stookkosten. De klanten gaan die spullen toch wel halen, daarvoor zijn ze niet afhankelijk van de zondag tussen 10 en 12 uur.

Minder energie verbruiken is essentieel voor een gezonde toekomst, vindt de EVB dat ook?

Het is ook vreemd dat de EVB alleen bij de grote bedrijven langs zijn gegaan voor overleg, de kleine bedrijven kunnen hier nooit tegenop concurreren, wat dan dus een oneerlijk beleid is.

En dan de opmerking van Els Schaap, zij relativeert van het belang van de kerkgang. Natuurlijk snap ik dat een ieder zijn zondag naar eigen believen invult. Dat is ook prima.
De EVB wil graag rekening houden met de mensen die op zondag niet in de kerk zitten. Maar dat gebeurt toch al met de huidige zondagsopenstelling?
Geloof me, jullie houden heel veel rekening met de mensen die op zondag niet in de kerk zitten.
Het zou de gemeenteraad sieren als zij het juist aandurven om met iedereen rekening te houden."

Ingrid Wiegman,
Barendrecht


Winkelen op zondag (2)

"Het initiatiefvoorstel koopzondagen-verruiming van de EVB dient voornamelijk de belangen van een paar grootwinkelbedrijven, en laat de kleinere lokale ondernemers en familiebedrijven in de kou staan. Geen gelijke kansen voor wie het een te grote opgave is zeven dagen in de week open te zijn. Het concurrentienadeel binnen Barendrecht zal door deze verruiming nog groter worden. Waar is de compassie van de EVB met de hardwerkende Barendrechtse middenstanders die het door de energiecrisis toch al zo moeilijk hebben. 

Het respect uit 2015 toen de zondagochtend werd ontzien lijkt verdwenen. Ik moet constateren dat er geen sprake is van een zorgvuldige belangenafweging, terwijl het de hoogste tijd is om verstandige keuzes te gaan maken, goed voor mens, natuur en milieu. 

Veel inwoners hebben bewust gekozen om in Barendrecht te gaan wonen, en niet in een drukke stad met een 24/7 ratrace. Ook los van religie vinden veel inwoners rust en een sociaal leven essentieel voor een gezonde samenleving. De zondag is voor veel Barendrechters de mooiste dag van de week, om te genieten van rust en bezinning, ontmoeting en sociale contacten, veel te belangrijk om prijs te geven aan de commercie."

Arjan Stolk,
Raadslid SGP-ChristenUnie,
Barendrecht 


Ingezonden brieven

Ingezonden brieven van maximaal 200 woorden kunnen per email gestuurd worden naar
redactiebarendrecht@
barlokalemedia.nl
De brieven moeten betrekking hebben op Barendrecht en Heerjansdam.
Bij de brief altijd naam, adres en telefoonnummer vermelden.