Wethouder Lennart van der Linden en zijn koffertje met de begroting.
Wethouder Lennart van der Linden en zijn koffertje met de begroting. Foto:

Gemeenteraad stemt in met begroting

BARENDRECHT – De gemeenteraad heeft dinsdag de gemeentebegroting voor 2023 goedgekeurd. De begroting, ter waarde van 132 miljoen euro, werd met algemene stemmen aangenomen.

door Arco van der Lee

Er werd ook gestemd over het Meerjarenprogramma ‘Barendrecht Werelddorp 2022 – 2026’. Daar stemden CDA, GL, SGP/CU en VVD tegen, omdat er geld wordt gereserveerd voor ideeën waar nog geen doorgerekend plan voor is. Bovendien mist GL een langetermijnvisie bij het college.

Wethouder Lennart van der Linden (EVB, financiën) waarschuwde dat we in onzekere tijden leven. “Een economische crisis kan snel ontstaan.” Maar, voegde hij eraan toe, Barendrecht heeft voldoende reserves, ambities kunnen eventueel worden bijgesteld en er is nog ruimte om belastingen en heffingen te verhogen.
“De gemeente Barendrecht staat er structureel financieel solide voor”, aldus Van der Linden.

Kledingbank en 
Voedselbank

De Kledingbank en de Voedselbank hebben het moeilijk. De oppositie diende de motie ‘Help de Kledingbank de winter door' in. De PvdA stelde voor om de Voedselbank tijdelijk geen huur te laten betalen.
"Tijdens de crisis zijn dit belangrijke instellingen voor onze inwoners”, erkende wethouder Margo Stolk. Zij beloofde zelf op korte termijn met een voorstel te komen voor de gebouwen en het energieverbruik. Ze wil echter geen precedent scheppen.
Lydia Verkade (SGP/CU) hield een hartstochtelijk pleidooi voor de Kledingbank. Deze heeft nooit subsidie aangevraagd. Door de gestegen energiekosten kan het slecht pand aan de Talmaweg nauwelijks meer worden verwarmd. Alleen in de keuken brandt nog een kachel. "Ik kan de mensen toch niet in de kou hun brood laten opeten?”, zei de directeur tegen Verkade. "Nu de nood hoog is, vragen ze om onze hulp”, aldus Lydia Verkade.
Miranda Mes (EVB) vroeg zich af of de wethouder wel de urgentie beseft van de problemen van de Kledingbank en de Voedselbank.
Cees Schaap (VVD), zelf oud-wethouder, vertelde dat de Voedselbank eigenlijk een vochtdichte vloer zou moeten hebben. ‘Wij vragen ze nog steeds huur voor een paar containers.”
Wethouder Stolk verzekerde dat er bij de gemeente aan de zaak gewerkt wordt. Ze wil volgende week resultaat zien. Bovendien hebben de wethouders Stolk en De Hoop op 18 november een gesprek met de besturen van de Voedselbank en de Kledingbank. "We laten ze niet in de kou staan”, verzekerde ze.
De motie ‘Help de Kledingbank de winter door' werd door alle partijen gesteund. Voor een vrijstelling van huur was geen meerderheid.