Burgemeester Jolanda de Witte van Albrandswaard: ‘Er zijn meerdere varianten mogelijk’.
Burgemeester Jolanda de Witte van Albrandswaard: ‘Er zijn meerdere varianten mogelijk’. Foto:

Albrandswaard: opheffen BAR ‘stom, onlogisch’

REGIO – Terwijl een Barendrechtse raadscommissie maandag achter gesloten deuren sprak over de ‘ontvlechting’ van de BAR-organisatie, werd er in Albrandswaard in het openbaar over gesproken. De bestuurders van Albrandswaard zijn niet blij met de opstelling van Barendrecht. 

Tijdens de commissievergadering van de Albrandswaardse gemeenteraad werd door wethouder Mario Bianchi een presentatie gehouden over de ontvlechting van de BARorganisatie.

Barendrecht en Ridderkerk hebben te kennen gegeven dat zij de BAR-organisatie gedeeltelijk willen ontvlechten. Albrandswaard wil dit niet.
De gemeenschappelijke regeling tussen de drie gemeentes is in 1 januari 2014 van start gegaan. Barendrecht begon over de ontvlechting in maart 2021. Albrandswaard heeft door middel van een unaniem aangenomen motie te kennen gegeven dat zij geen enkele reden zien om de BAR-organisatie op te heffen. Vervolgens heeft Albrandswaard er een eigen onderzoek op los gelaten om de gevolgen en consequenties in kaart te brengen en hoe ze eigen strategie kunnen bepalen.

De ontvlechting wordt begeleid door Bas Eenhoorn, een ervaren procesbegeleider. De inzet van Albrandswaard is dat er naast het proces zo min mogelijk gevolgen voor de inwoners zijn en voor het personeel van de BAR-organisatie.

Burgemeester Jolanda de Witte gaf aan dat er zeker een toekomstperspectief is. "Het onderzoeksbureau Berenschot brengt in kaart waar onze kwetsbare punten zitten. Ja, we kunnen door als Albrandswaard, we willen ons groene karakter en onze onafhankelijkheid behouden. Maar we zijn ook kwetsbaar en zullen moeten wachten op de resultaten van het onderzoek. We verwachten deze in het eerste kwartaal van 2023 te krijgen.”
"Hoe erg wij dit ook vinden, we moeten de politieke werkelijkheid accepteren”, zei wethouder Bianchi. "Wij vinden het stom, onlogisch, het gaat tegen alle adviezen in, maar toch hebben we er mee te dealen. Wij zijn van mening dat er nu problemen gecreëerd worden, terwijl we in een andere strijd zitten. Er is genoeg waar we onze tijd en energie beter in zouden kunnen steken, maar daarmee verander ik het standpunt van het college van Barendrecht niet.”
,,We laten ons niet zomaar naar de slachtbank brengen, maar we moeten de juridische strijd aangaan”, aldus de wethouder.
,,Er wordt al anderhalf jaar gesproken over de ontvlechting, maar we weten nog hoe diep die ontvlechting gaat”, zei burgemeester De Witte. "Er zijn meerdere varianten mogelijk. Zo zouden we een dienstverleningsovereenkomst met Barendrecht en Ridderkerk kunnen aangaan of een samenwerking met andere partners, maar dit alles is complex.”