‘Buurttuin heeft meerwaarde’

BARENDRECHT - Kennisinstituut Movisie heeft onderzoek gedaan naar de meerwaarde van Buurttuin Kempenaar in de wijk Buitenoord. De onderzoekers zijn in gesprek gegaan met (direct) omwonenden, de gemeente, woningcorporatie Patrimonium en de initiatiefnemers van de buurttuin.

Ondanks een moeizame start vinden de meeste buurtbewoners de buurttuin van toegevoegde waarde. Van overlast door de buurttuin of de aanwezige dieren is nauwelijks tot geen sprake en de onderlinge contacten tussen buurtbewoners zijn versterkt. Ook heeft de buurttuin bestaande problematiek beter zichtbaar gemaakt.

Sinds 2016 zijn de (sociale) veiligheid en leefbaarheid in en rond het aangrenzende appartementencomplex achteruitgegaan. Bewoners vinden de verhuurder nalatig, zo blijkt onder meer uit bezwaarschriften die door een meerderheid van de huurders zijn ingediend.

De buurttuin zorgt volgens de onderzoekers juist voor onderlinge contacten in de buurt. Buurtbewoners herkennen elkaar en maken vaker een praatje dan voorheen. Onderzoek wijst uit dat dit de (sociale) veiligheid en leefbaarheid in een buurt kan verbeteren. Dat blijkt ook het geval in de omgeving van de buurttuin, al is het nog pril. De aanwezigheid van dieren heeft eveneens meerwaarde, zo staat in het rapport.
De buurttuin kwam vorig jaar in het nieuws, omdat de gemeente van mening was dat hier geen kippen mogen worden gehouden.