Berdien van Everdingen op de plek waar de eerste bomen geplant worden.
Berdien van Everdingen op de plek waar de eerste bomen geplant worden.

Aanleg voedselbos van De Kleine Duiker start zaterdag

Algemeen

BARENDRECHT – Op het terrein van De Kleine Duiker in de Zuidpolder wordt een voedselbos aangelegd. Zaterdag wordt de eerste boom geplant door wethouder Lennart van der Linden.

In het bos komen bomen te staan die vruchten geven, zoals appels, peren, pruimen, abrikozen en kersen. Aan de rand komt een ‘eetbare haag’, een vlechthaag vol struiken die onder meer voor frambozen en bessen zorgen. Beheerder Berdien van Everdingen verwacht dat de haag beschutting kan bieden aan vogels en aan kleine zoogdieren, zoals wezels en egels. Tussen de bomen komt natuurgras met kruiden. Dat is goed door insecten en voor het bodemleven.

De aanleg van het eerste deel van het bos start zaterdag. Op de plaats staat nu al een spandoek. Ook is er al een pad aangelegd. Het grondwerk wordt als leerwerkproject gedaan door leerlingen van Lentiz, in samenwerking met het bedrijf GKB.
Het onderhoud aan het voedselbos wordt gedaan door de groengroep van De Kleine Duiker, onderdeel van de nieuwe zorggroep van de boerderij. Het is de bedoeling dat de oogst verwerkt wordt door medewerkers van Humanitas DMH. Het wordt dan gebruikt voor de horeca van De Kleine Duiker of verwerkt tot jam en andere producten.

Omdat de oogst door De Kleine Duiker wordt gebruikt, is het voedselbos een deel van het jaar niet toegankelijk voor het publiek. Dat voorkomt dat bezoekers zelf gaan oogsten en de boerderij met lege handen achterblijft. Dat is nu het geval bij de walnotenbomen langs het pad door de polder.

Voor de eerste fase zijn tachtig fruitbomen besteld. Een deel ervan is gedoneerd door particulieren en bedrijven. “Het is belangrijk dat de bomen vóór eind december geplant worden. Een deel zal volgend jaar al bloesem geven”, legt Berdien van Everdingen uit. “De bomen hoeven niet gesnoeid te worden. Ze geven een mooi, gevarieerd beeld.” Het voedselbos gaat daarom niet lijken op een productieboomgaard.

De tweede fase van het bos staat voor volgend jaar op het programma. Daarvoor wordt een aantal notenbomen verplant. Ook worden er twee bruggen aangelegd. Ze worden gebouwd door het Technasium van het Dalton Lyceum Barendrecht. Ook dit tweede deel wordt afgescheiden met een haag.

Berdien van Everdingen hoopt dat het voedselbos eraan bijdraagt dat kinderen weten waar hun eten vandaan komt. Die kennis wordt in deze verstedelijkte regio steeds minder.

Wie de aanleg van het voedselbos wil steunen, kan informatie vragen via info@dekleineduiker.nl. Meer uitleg over het project staat op de website van de boerderij:
dekleineduiker.nl/voedselbos