Afbeelding
Foto:

Omgaan met autisme

Autisme. Niet veel mensen weten wat dat is. Sommigen denken dat het een ziekte is, dat het besmettelijk is, of dat het automatisch betekent dat we dom zijn. 

Vaak als ik aan iemand vertel dat ik autisme heb gaan ze ineens heel hard praten, of leggen ze ineens alles in Jip en Janneke taal uit, terwijl die persoon drie minuten geleden toen die nog van niks wist prima in 'normale' taal kon praten. Vaak hoor ik de opmerking 'Oh, dan ben je zeker heel opgeruimd!´, of 'Je ziet er helemaal niet autistisch uit!'. 

Ik snap die opmerkingen heus wel. Dit komt vaak door hoe autisme wordt weergegeven in bijvoorbeeld films of series. Maar wat je daarin ziet is bijna altijd erg overdreven. En niet iedereen met autisme is zoals zij zijn. Natuurlijk zijn er ook mensen die wel zo`n heftige vorm van autisme hebben, maar het is zo jammer dat er amper realistische shows zijn die de ‘mildere' versie laat zien. Als ik het met mijn vrienden erover heb, zeggen ze altijd hetzelfde.

Ik zit op speciaal onderwijs en hoe mensen zich daar gedragen gaat soms echt te ver voor woorden. En niet alleen het gedrag van de leerlingen verbaast mij. Vaak als leerlingen zich gestoord misdragen terwijl zij prima normaal kunnen functioneren, gooien ze de autisme kaart, of de ADHD kaart. Ik vind dit echt te belachelijk voor woorden. Dit soort situaties zorgen er namelijk voor dat mensen denken dat ik ook zo ben als ik uitleg dat ik autisme heb.

Op mijn school is er dan ook wel elke dag gedoe. Ik vind zelf dat sommige docenten hier niet juist op handelen. Voorbeeld hiervan is ze te vaak 'waarschuwen', maar er verder niks mee doen. Laatst hadden we examens in de klas, en leerlingen gingen gewoon met elkaar praten en bij elkaar afkijken. En dat laten ze dan maar gebeuren want ja, ze hebben een stoornis dus dan mag dat. Maar wie ben ik om daarover te oordelen.

Gelukkig zijn er genoeg andere mensen die ons hier wel in begrijpen. Het zou alleen fijn zijn als meer mensen bekend zouden zijn met autisme, ook voor henzelf.


Het Pepernotenconcert komt naar Het Kruispunt

BARENDRECHT - Met Het Pepernotenconcert komt iedereen zeker in Sinterklaas-stemming. Het Pepernotenpopconcert is een ochtend vol muzikale cadeautjes, stoere gitaarsolo’s, een vette lichtshow, springende ouders en dansende kleuters.
Jelle Amersfoort en zijn liveband verzorgen een swingend Sinterklaasfeest in Theater het Kruispunt, waarin iedereen heerlijk kan meedansen op ‘Zie Ginds Komt de Stoomboot’, kunt twisten op ‘Sinterklaas Kapoentje’ en heerlijk kunt zwijmelen op ‘Zachtjes gaan de Paardenvoetjes’. Alles mag: meezingen, mee zwaaien, meedansen of gewoon lekker luisteren; net als bij een écht popconcert. "Je hoort de sinterklaasliedjes zoals je ze nog nooit hebt gehoord, zodat jij straks, bij het zingen voor de open haard de show steelt!", belooft men bij het theater.
Het Pepernotenconcert (voor 3 jaar en ouder) is te zien op zaterdag 3 december, 11 uur.
Meer informatie en kaarten www.theaterhetkruispunt.nl/pepernotenconcert