Problemen door tekort aan huisartsen

BARENDRECHT – Het tekort aan huisartsen in Barendrecht zorgt voor steeds meer problemen. Dat bleek dinsdag tijdens een vergadering van de raadscommissie Samenleving. Huisartsen namen niet eens meer de moeite om de avond bij te wonen.

De huisartsenzorg was op de agenda gezet op verzoek van raadslid Richard Carlebur (EVB). Een aantal huisartsen en andere zorgverleners had vooraf een reactie ingestuurd. “In de wijk is er weinig ruimte voor huisartsen en paramedici, zeker geen betaalbare ruimte”, schreef logopedist Barbara Vriens.
Huisarts R. van Velden heeft een volle praktijk (‘ruim 130 procent normpraktijk en veel ouderen’) en een probleem om geschikte huisvesting te vinden. Huisarts Annemarie Strengholt zit op 125 procent en heeft een patiëntenstop. Een voorstel om een woonhuis om te bouwen tot praktijkruimte werd door de gemeente Barendrecht afgewezen.
Waar de patiëntenstop toe leidt, vertelde Anneke Verbeek van Vluchtelingenwerk. Er wonen momenteel in Barendrecht zestig statushouders zonder huisarts. In tegenstelling tot andere Barendrechters met dit probleem hebben zij geen huisarts in een vorige woonplaats waar ze op terug kunnen vallen.
In Barendrecht is er iemand met een hersentumor die drie maanden geen medicijnen heeft gehad. Andere mensen hebben diabetes, kanker of last van waanbeelden.
 Als noodmaatregel mag de verpleegkundige van de noodopvang aan de Zuider Carnisseweg ook statushouders ontvangen. In andere gevallen wordt de huisartsenpost ingeschakeld, maar die werkt niet altijd mee. “Het legt een oneigenlijke druk op ons. Ik heb stagiaires van 19 en 20 jaar die er niet van kunnen slapen”, aldus Verbeek.

Wethouder Margo Stolk verving de zieke wethouder Miranda de Hoop. Volgens Stolk speelt het tekort aan ruimte vooral in oud-Barendrecht. Ze hoopt dat er bij de verplaatsing van scholen de komende jaren ruimte vrijkomt. Bij nieuwe wijken moet gezorgd worden dat er voldoende ruimte is voor voorzieningen, zoals huisartsen.
Het probleem krijgt zeker de aandacht van de verantwoordelijke wethouder, zei wethouder Stolk. "Mevrouw De Hoop verhuist naar Barendrecht. Of zij een huisarts zal vinden is nog maar de vraag.”