Winkels op zondag vanaf 10 uur open

BARENDRECHT – De winkels mogen in Barendrecht binnenkort op zondag vanaf 10 uur open. Nu is dat nog 12 uur.

Een voorstel om dit mogelijk te maken werd dinsdag in de gemeenteraad ingediend door EVB, VVD, PvdA en D66. Hiermee wordt gehoor gegeven aan een wens van supermarkten en andere grote ondernemers. Door te kiezen voor 10 uur, openen de winkels tegelijk met de kerken.

Cicilia Rijsdijk (EVB), die het voorstel verdedigde, relativeerde de tegenstand vanuit Christelijke hoek. Zijn heeft verschillende gesprekken gevoerd. “Niet alle christenen hebben er problemen mee. Er zijn er die ’s ochtends naar de kerk gaan en ’s middags boodschappen die of een ijsje eten bij de ijssalon.” Ook heeft ze uit gesprekken met kleine ondernemers de indruk gekregen dat die niet vrezen voor omzetverlies.

Tegenstand was er van GL, SGP/CU en CDA, een minderheid in de Barendrechtse gemeenteraad. Volgens Arie Kooijman (GL) hebben vooral ‘grote beursgenoteerde bedrijven’ belang bij een uitbreiding van de koopzondag. Wat hem betreft, mag de 24 uurs-economie één dag in de week worden onderbroken.

Arjan Stolk (SGP/CU) wees op het nadeel dat kleine plaatselijke ondernemers ondervinden. Dat leidt hij af uit gesprekken die hij met hen heeft gevoerd. Hij zet ook vraagtekens bij de noodzaak van het voorstel. “Supermarkten zijn 90 uur per week open. Is het echt nodig om er ten koste van de zondagochtend 92 uur van te maken?” Hij vindt het getuigen van een gebrek aan respect.

Petra de Kam (CDA) benadrukte dat de zondagochtend nu een periode van rust en bezinning is waarin mensen naar de kerk gaan, wandelen of uitslapen. Voortaan wordt dat verstoord door ‘het geratel van winkelwagentjes’.

Wethouder Dirk Vermaat (EVB) merkte op dat in Papendrecht, een met Barendrecht vergelijkbare gemeente, 70 procent van de mensen voor de koopzondag is.
Het voorstel werd aangenomen met 21 stemmen voor (EVB, PvdA, D66, VVD) en 6 stemmen tegen (GL, CDA, SGP/CU). Met de zelfde stemverhoudingen werd een amendement van EVB aangenomen, waarin werd bepaald dat de nieuwe openingstijden al in december worden ingevoerd. Burgemeester Govert Veldhuijzen beloofde zijn best te doen, maar het besluit moet nog wel eerst officieel worden gepubliceerd voordat het in werking treedt.


BeterBoompje bij Café Clementine

BARENDRECHT - Nederlanders maken steeds vaker duurzame keuzes. Toch zetten we ieder jaar nog zo’n 2,5 miljoen kerstbomen op straat. “Dat moet anders”, dachten Frank en Alex. Daarom introduceerden zij twee jaar geleden BeterBoompje. Dit initiatief maakt het makkelijk en leuk om te kiezen voor een duurzame kerstboom die na de feestdagen terug in de grond wordt geplant. Iedereen uit de BAR-regio kan zijn duurzame boom online bestellen en daarna ophalen bij Café Clementine, het restaurant in de kas, direct naast station Barendrecht. Daar zullen dan ook een Winter Food Fair met allerlei heerlijkheden worden georganiseerd en diverse workshops die je kan volgen.

De missie van Alex en Frank is helder: de wegwerpkerstboom moet de wereld uit. In 2020 begon het duo met een website en een socialmediakanaal en vorig jaar kozen al ruim vijfduizend mensen voor een BeterBoompje. Een missie die helemaal aansluit bij die van Verse Grond, het gebied waar pop-up Café Clementine is gevestigd. Hier wordt over een aantal jaren een duurzame woonwijk gerealiseerd met minder auto’s, veel groen en goede OV-verbindingen.

BeterBoompje organiseert dit jaar voor het eerst ‘BeterBoompje Vol Liefde’; een parodie op B&B Vol Liefde. Alex: “Singles kunnen zichzelf of een vriend(in) opgeven via onze website. Wij hangen de kandidaten in hartjesvorm in de ‘BeterBoompje Vol Liefde-boom’ op de pick-up locaties. Als je naar de pick-up komt, kan je meteen een date scoren voor de feestdagen. Niemand hoort alleen te zijn met kerst. Bovendien: als we met BeterBoompje mensen bij elkaar brengen zijn er in de toekomst minder kerstbomen nodig”.

Bestel een duurzame boom via www.beterboompje.nl en haal hem 3 of 10 december op bij Café Clementine aan de Spoorlaan 7. Bezorgen is ook mogelijk.