Rogier Dorsman tijdens een wedstrijd in Polen.
Rogier Dorsman tijdens een wedstrijd in Polen. Foto:

Dorsman gaat voor tickets WK 2023

HEERJANSDAM - Vandaag, 1 december, begint in Rotterdam de RQM kwalificatie wedstrijd voor zowel de valide als de paralympische zwemmers. Deze duurt tot en met zondag 4 december.  De valide zwemmers proberen in deze wedstrijd tickets binnen te halen voor het WK 2023 in Japan en de paralympische zwemmers voor het WK 2023 in Manchester.

Rogier Dorsman (23), die op 12 jarige leeftijd van de een op andere nacht zeer slechtziend is geworden, gaat zich dit weekend focussen om vijf startbewijzen binnen te slepen. Op donderdag zwemt hij de 200 meter vrije slag (geen paralympische afstand voor het WK), op vrijdag zwemt hij de 100 meter vlinderslag, op zaterdag 100 meter rugcrawl en de 200 meter wisselslag en op zondag 400 meter vrije slag en de 50 meter vrije slag.
Dorsman komt bij het Paralympisch team uit in de blindencategorie en zwemt met een verduisterend brilletje.
Ondanks dat hij op zijn laatste grote toernooi, het WK 2022 in Funchal, zeven medailles haalden uit zeven afstanden, zal hij vol aan de bak moeten om de gestelde limieten/startbewijzen te gaan halen.
Dorsman: "Ik heb er onwijs veel zin in om weer te gaan racen! We zijn deze week begonnen met taperen (minder km zwemmen om uitgerust te raken -red-) dus ik hoop dat ik aankomend weekend heerlijk kan zwemmen en mezelf kan verbazen. En natuurlijk heb ik het doel: het behalen van 7 limieten voor het WK, waarvan 5 startplekken op dit toernooi. Na dit toernooi is het weer hard trainen en waarschijnlijk kunnen we dan in maart/april 2023 de overige limieten binnenhalen.”