Burgemeester gezocht

Vervolg van de voorpagina.
Er komen twee voorzitters: Miranda Mes (EVB) en Leendert Mijnders (SGP/CU). Wethouder Margo Stolk (EVB) wordt adviseur van de commissie.

Het is een commissie geworden waarin ‘met draagvlak en gelijkwaardigheid gewerkt kan worden', aldus Mijnders. Arie Kooijman (GL) was als enige wat sceptisch. "Of het gaat lukken? De tijd zal het leren. Problemen uit het verleden gaan niet zomaar over.”

Tijdens een extra raadsvergadering op donderdag 8 december wordt er gestemd over de samenstelling van de vertrouwenscommissie. Maar dat is nog slechts een formaliteit.

Profielschets
Alle partijen kunnen zich vinden in de profielschets. Deze is door een extern bureau samengesteld aan de hand van gesprekken met de raad en ambtenaren. Ook werden een enquête onder inwoners en reacties van organisaties hierin meegenomen. Barendrecht zoekt een ‘sensitief strateeg, resultaatgericht bestuurder en betrokken medemens’. Zo staat op de voorpagina van het boekwerkje te lezen.

De nieuwe burgemeester moet bij de bijzondere samenstelling van de gemeenteraad kunnen bouwen aan ‘een hecht bestuurlijk collectief’. Hij of zij moet burgemeester zijn voor alle Barendrechters, een hoeder van orde en veiligheid en een belangenbehartiger van Barendrecht in de regio.

“U maakt zichtbaar deel uit van onze lokale samenleving. U vestigt zich daarom zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen een jaar in onze gemeente. Er is geen ambtswoning beschikbaar’, zo kunnen de geïnteresseerden lezen in de profielschets.

Solliciteren
Op 8 december zal de gemeenteraad de profielschets unaniem aanvaarden. Hij wordt dan aangeboden aan Jaap Smit, de Commissaris van de Koning. Hij woont de vergadering bij.

Wie belangstelling heeft kan bij Jaap Smit solliciteren. Geschikte kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek met de vertrouwenscommissie. Verwacht wordt dat de nieuwe burgemeester komende zomer aan het werk gaat.